A-
A+

Vädret kan snuva Bø på segern: ”Vore katastrof”

Sturla Holm Lægreid, till vänster, och Johannes Thingnes Bø, här under lördagens jaktstart, gör upp om segern i den totala världscupen.
Sturla Holm Lægreid, till vänster, och Johannes Thingnes Bø, här under lördagens jaktstart, gör upp om segern i den totala världscupen.
SkidskytteTT

En rafflande norsk uppgörelse ska avrunda den totala världscupen i skidskytte för herrar.

Det väntas dock blåsa rejält i Östersund på söndagen – och skulle säsongens sista tävling ställas in tilldelas Sturla Holm Lægreid slutsegern.

Det vore en personlig katastrof, säger världscuptvåan Johannes Thingnes Bø.

Annons

Annons

Efter Sturla Holm Lægreids seger i jaktstarten är det norska stjärnskottet nu bara en ynka poäng före Johannes Thingnes Bø inför det sista loppet.

Johannes Thingnes Bø, som varit ledare av den totala världscupen fram till lördagen, hade segern som i en liten ask inför det sista skyttet – men tre bom var för mycket till och med för honom.

En andraplats är bra för många, men kanske inte för mig i dag, säger Bø besviket och fortsätter:
Tre bom och en svår vind … det var inget bra skytte.

Sturla Holm Lægreid tackade för inbjudan in i matchen, sköt fullt i sista skyttet och vann med 23 sekunders marginal ner till sin landsman.

Drama väntar

Han tog därmed också med knapp marginal hand om förstaplatsen i den totala världscupen. Det borgar för en mycket dramatisk avslutning på säsongen och söndagens masstart – årets sista lopp.

Det kan nästan inte bli mer spännande. Jag tror att det blir bra underhållning för de som tittar, säger Sturla Holm Lægreid.

Spännande blir det även att följa vädret. De hårda vindbyarna befaras bli än värre i Östersund på söndagen och enligt norska NRK står det klart att om tävlingen skulle behöva ställas in så blir det Sturla Holm Lægreid som tilldelas totalsegern.

I så fall på ett oönskat sätt, medger han:

Jag hoppas att det blir av som planerat. Jag har ingen lust att bli utsedd till vinnare på ett ovärdigt vis, utan att alla ska få chansen att åka och göra det bra.

För Johannes Thingnes Bø vore det ett mardrömslikt scenario om han inte fick möjligheten att vinna sin tredje raka totalseger i världscupen, på grund av omständigheter som han inte kan påverka.

Det vore en personlig katastrof. Men det är inte så mycket jag kan göra åt det. Jag får be till vädergudarna att tävlingen blir av.

Annons

Annons

Räknar med tävling

Svenska skidskyttelandslagets sportchef Anna-Maria Uusitalo förutsätter dock att söndagens masstart genomförs som tänkt.

För att det ska ställas in krävs att det ska vara en säkerhetsrisk, att träd ska blåsa ner eller att grejer ska fara omkring. Så det är en ganska liten sannolikhet, säger hon till TT och tillägger:
Vi räknar med att tävlingen blir av, att det kommer vara blåsigt men inte mer än så.

Sebastian Samuelsson gick ut i jaktstarten som tvåa, strax bakom italienaren Lukas Hofer. Efter fullt skytte i första liggande tog svensken sedan en över 20 sekunder stor ledning – men försprånget blev kortvarigt.

Dagen slutade med totalt sex bom, flest den här säsongen för 23-åringen, men trots det kammade han hem en klart godkänd fjärdeplats.

Det är mycket bom. Men samtidigt är jag fyra och är man fyra med sex bom så visar det hur svårt det har varit i dag. Det är många med mig som har haft problem. Det är inte bra men det hade kunnat vara mycket värre också, säger Samuelsson.

Nelin sist

Martin Ponsiluoma gjorde en ännu bättre jaktstart och hade också känning på pallen in till det sista skyttet. Men också han bommade två där (fyra totalt) och fick nöja sig med en sjätteplats, drygt en minut från segern.

Jag ska vara väldigt nöjd med fyra bom i dag. Jag försökte vara offensiv och inte tänka så mycket på vinden utan göra min grej och försöka att inte vara för passiv, säger Ponsiluoma.

Peppe Femling blev 29:a, knappt tre minuter bakom. Jesper Nelin sköt hela tio bom och blev sist av alla, 6.22 bakom Lægreid.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!