A-
A+

Vägbygge utlöser ny konflikt på Cypern

Pyla på Cypern är en av de få platser där både grekcyprioter och turkcyprioter bor på den delade ön. Arkivbild.
Pyla på Cypern är en av de få platser där både grekcyprioter och turkcyprioter bor på den delade ön. Arkivbild.
CypernTT-AFP

Turkiet kallar FN:s agerande på Cypern för oacceptabelt, sedan fredsbevarande styrkor från FN försökt att stoppa bygget av en omtvistad väg i buffertzonen mellan grekcyprioter och turkcyprioter på ön.

Annons

Utspelet om konflikten kom från talespersonen för styrande AKP i Turkiet , som sade att FN:s inställning är "extremt felaktig".

Vägbygget nära den av folkgrupper blandade orten Pyla har inte godkänts, och FN:s styrkor försökte därför att stoppa arbetet. Enligt FN angreps FN-representanterna av turkcypriotiska styrkor. Videoinspelningar visar hur vägmaskiner föser bort FN-markerade fordon och turkcypriotisk polis tvingar bort FN-soldater.

Äktheten i inspelningarna har inte verifierats av oberoende källor, men FN reagerade med skärpa:

"Hot mot FN:s fredsbevarande styrkors säkerhet och förstörelse av FN-material är oacceptabelt", sade FN-organet Unficyp i ett uttalande på fredagen.

Styret i den självutnämnda turkcypriotiska delen på norra Cypern, kallad Turkiska republiken, svarade att anklagelserna saknade grund och att vägbygget är nödvändig för invånarna i området.

Turkiet skärpte sedan tonen på lördagen när AKP:s talesperson Ömer Celik skrev på X (tidigare Twitter) att FN:s inställning "att tillfredsställa grekcyptrioter har förstört förtroendet" för FN-insatsen på ön.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.