A-
A+

Vägen inte säkrad för Löfvens efterträdare

Finansminister Magdalena Andersson (S) väntas bli vald till ny S-ledare. Frågan är om hon även kan bli godkänd som ny statsminister av riksdagen och när det kan ske. Arkivbild.
Finansminister Magdalena Andersson (S) väntas bli vald till ny S-ledare. Frågan är om hon även kan bli godkänd som ny statsminister av riksdagen och när det kan ske. Arkivbild.
PolitikTT

Socialdemokraterna har ännu inte lyckats säkra Löfvens efterträdares väg till statsministerposten.

Förhandlingarna mellan C, MP och S drar ut på tiden.

Annons

Annons

Maria Gardfjell, landsbygdspolitisk talesperson för Miljöpartiet.
Maria Gardfjell, landsbygdspolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Finansminister Magdalena Andersson (S) väntas på torsdag bli vald som ny S-ledare på Socialdemokraternas kongress i Göteborg.

Inom S hade man hoppats på att hennes väg till att också bli Sveriges första kvinnliga statsminister skulle vara säkrad innan kongressen drar igång.

Men det ser inte ut att lyckas.

För det krävs att S, MP och C går i land med förhandlingarna om skogen och strandskyddet.

Nu kommenterar MP läget och anklagar C för att inte anstränga sig tillräckligt mycket.

Det händer väldigt lite just nu. Centern anstränger sig för lite, säger MP:s landsbygdspolitiska talesperson Maria Gardfjell.

Är upprörda

Hon uppger också att det finns "en ganska stor upprördhet" i hennes parti över uttalande i media från företrädare för S och C.

Det visar att de fullständigt missbedömt oss. Inte minst statsministerns uttalande i Svenska Dagbladet. Det går inte att köra över oss, säger Gardfjell.

Centern fick i somras ett löfte av statsminister Stefan Löfven (S) om att stärka den privata äganderätten i skogen och att göra strandskyddet mer flexibelt. Det var ett C-krav för att släppa fram honom som statsminister igen efter sommarens regeringskris.

Innan förhandlingarna är avklarade om de två propositionerna så är det oklart om C släpper fram även Magdalena Andersson som statsminister efter S-kongressen.

Men MP ställer inte upp på C:s krav. Förhandlingarna är särskilt svåra när det gäller strandskyddet.

Annons

Annons

"Orealistisk bild"

C vill att det utredningsförslag som lades fram förra året ska genomföras. MP anser att utredningsförslaget är oacceptabelt eftersom det kan leda till ökad exploatering av känsliga kustområden, framförallt i södra Sverige.

Centern har en orealistisk bild att just strandskyddsutredningen ska kunna genomföras rakt av utan att förhandla om det. Vilka andra utredningar genomförs utan bearbetning från experter och jurister? säger Maria Gardfjell.

Hon påpekar också att många remissinstanser har varit kritiska till utredningsförslaget.

Men vi har verkligen ansträngt oss på många olika sätt för hitta formerna för att det ska gå att bygga i vissa strandnära lägen, till exempel i en mindre ort där man behöver utveckling av orten, säger Gardfjell.

Något bättre tycks förhandlingarna om skogen gått.

Avgång dröjer?

Vi har varit helt motståndare till att, som C ville från början, inte ha med den biologiska mångfalden i propositionen. Nu är den med i de förslag som ligger. Men förhandlingarna är inte klara än, säger Gardfjell.

Hon uppger att MP är helt överens med C om att det tydligt ska framgå att skogsägare ska få betalt när staten vill skydda skog. Hon uppger också att MP är överens med C om åtgärder som är ekonomiskt fördelaktiga för framförallt små skogsägare.

Om förhandlingarna drar ut på tiden så skulle det kunna leda till att statsminister Stefan Löfven efter S-kongressen avvaktar med att gå till riksdagens talman och begära att bli entledigad.

Vi står inför ett läge där Sverige skulle kunna få sin första kvinnliga statsminister och inför en budgetomröstning. Det är onekligen så att Miljöpartiets röster också räknas, säger Gardfjell.

Enligt henne skulle förhandlingarna om strandskyddet kunna vara klara inom kort.

Då måste man från C:s och naturligtvis också från S:s sida möta upp här. Vi är ganska övertygade om att det går att komma överens, säger Gardfjell.
Nu gäller det att de anstränger sig också och inte lägger massa prestige i den här frågan.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.