A-
A+

Vakter begår brott i USA:s fängelser

Vid det federala kvinnofängelset i Dublin, Kalifornien, har många kvinnor utsatts för brott av de anställda. Arkivbild.
Vid det federala kvinnofängelset i Dublin, Kalifornien, har många kvinnor utsatts för brott av de anställda. Arkivbild.
USATT-AP

I USA:s federala fängelser begås många brott av de anställda. Fler än 100 anställda har dömts för brott sedan 2019.

Annons

Annons

En granskning av nyhetsbyrån AP visar att fängelsemyndigheten har stora problem med kriminella anställda och att den i flera fall tycks ha sett mellan fingrarna.

Den högsta chefen vid ett kvinnofängelse i Kalifornien står åtalad för att ha utsatt fångar för övergrepp, bland annat genom att tvinga dem att klä av sig och bli fotograferade. En internutredare på ett fängelse i Mississippi åkte dit för att ha förföljt och trakasserat kollegor som han skulle utreda. En fängelsepastor har dömts för att ha smugglat in narkotika och telefoner till fångar.

En biträdande häkteschef i New York står åtalad för att ha skjutit sin make tillika kollega till döds. I samma stad stängdes nyligen ett fängelse – det där den skandalomsusade affärsmannen Jeffrey Epstein tog sitt liv – efter att tre anställda och åtta tidigare fångar åtalats i en stor mut- och smugglingshärva.

En fångvaktare vid ett fängelse med behandling för missbrukande intagna har erkänt att han tvingat kvinnor till sexuella handlingar under hot om att döda deras familjer.

Fackliga röster pekar på att alltför mycket makt ligger hos varje fängelses högsta chef, vilket jämförs med att "låta räven vakta hönshuset".

Fler än 150 000 personer avtjänar straff inom det federala fängelsesystemet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.