A-
A+

Vakter skickas ut till Japans körsbärsblomning

Bilden på blommande körsbärsträd är tagen i Tokyo förra året, då människor uppmanades att stanna hemma under sakura på grund av pandemin.
Bilden på blommande körsbärsträd är tagen i Tokyo förra året, då människor uppmanades att stanna hemma under sakura på grund av pandemin.
JapanTT

Tio veckor av nödläge går mot sitt slut i Tokyo – lagom till att körsbärsträden blommar. Men stora folksamlingar för att fira en av årets största händelser är fortsatt förbjudna.

Annons

Annons

Körsbärsblomningen – sakura – är en central del av den japanska folksjälen. När träden exploderar i rosa och vitt går invånarna vanligtvis man ur huse för att hälsa vårens ankomst.

Vid den här tiden brukar gräsmattorna i Tokyos parker vara fyllda med familjer på picknick. Men i år finns där bara skyltar som varnar för att sammankomster för att titta på blommorna är förbjudna. Särskilt populära platser har spärrats av med rep och festivaler har ställts in eller skalats ner, rapporterar The Guardian.

Vakter håller koll

Vakter kommer att hålla utkik efter människor som sträcker sig efter en öl eller matbit i närheten av körsbärsträden och den som vill titta på blomningen måste bära munskydd och hålla sig till på förhand godkända platser.

Restriktionerna kring sakura skvallrar om att tillvaron inte kommer att vara särskilt tillåtande, trots att Tokyo och tre grannprefekturer på söndagen häver det virusrelaterade nödläge som har varit i kraft sedan slutet av januari.

Förutom förbudet att ha picknick under körsbärsträden kommer barer och restauranger att behöva stänga klockan 21 och huvudstadsborna uppmanas att undvika alla icke-nödvändiga aktiviteter utanför hemmet. Det kommer även fortsättningsvis att vara i princip omöjligt för utländska besökare att resa in i Japan.

Annons

Annons

"Fortfarande allvarligt"

Premiärminister Yoshihide Suga framhåller att det är läge att lätta restriktionerna eftersom trycket har minskat på sjukhusen. Men kritiker pekar på att smittotalen i Tokyo är på väg upp och guvernör Yuriko Koike menar att läget i huvudstaden fortfarande är allvarligt.

Japan har registrerat över 455 000 fall av covid-19 och 8 800 dödsfall, enligt Johns Hopkins-universitetet i USA.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!