A-
A+

Våldsamma protester i kinesisk Iphone-fabrik

Bild från en video från slutet av oktober, där anställda syns lämna fabriksområdet till fots.
Bild från en video från slutet av oktober, där anställda syns lämna fabriksområdet till fots.
KinaTT-AP-AFP

Protester har brutit ut i världens största Iphone-fabrik i centrala Kina, efter att anställda förbjudits från att lämna fabriksområdet på grund av covidrestriktioner.

I filmklipp syns det hur arbetare slås ned med våld. Företaget Foxconn, som driver fabriken, medger att våld har förekommit.

Annons

Annons

Foxconn-fabriken i Zhengzhou i centrala Kina är världens största Iphone-fabrik. När flera fall covid-19 upptäcktes under hösten stängde företaget ned det jättelika fabriksområdet.

Sedan dess har cirka 200 000 anställda i det som kallas "Iphone-staden" tvingats arbeta i ett slutet kretslopp, där de inte tillåts lämna området där de arbetar och bor.

Men arbetarna fick snart nog, och för några veckor sedan började videoklipp spridas där de anställda syntes fly området till fots – eftersom de inte tillåtits transportera sig på andra sätt. De ska ha fått hjälp av stöttande landsmän som lämnat mat och vatten längs vägen till dem.

Anställda som flytt har sedan dess vittnat om en kaosartad situation i fabriken, med dåliga skyddsåtgärder och bristande vård till de som blivit sjuka i covid-19.

Fler filmklipp som nu spridits på sociala medier visar hur protesterna fortsätter i fabriken där över hälften av världens Iphones tillverkas.

"Foxconn riots"

I ett klipp syns hundratals anställda som marscherar på en väg konfronteras av kravallpoliser, några av dem iklädda skyddsdräkter. En video visar hur anställda sprutar med en brandsläckare mot polisen, medan flera andra klipp visar hur arbetare blir slagna och sparkade av säkerhetspersonal.

I ett uttalande på onsdagen bekräftade Foxconn att våld förekommit i fabriken, och lovade att "undvika liknande händelser" i framtiden. Enligt Foxconn hade arbetarna klagat på lönen och arbetsvillkoren i fabriken.

Hashtaggen "Foxconn riots" verkar nu ha raderats helt från det sociala nätverket Weibo.

Foxconn är ett taiwanesiskt bolag som tillverkar elektronikprodukter åt flera internationella märken. Det är Apples främsta underleverantör.

Tidigare i november gick Apple ut med att covidrestriktionerna i Zhengzhou-fabriken hade en "tillfällig inverkan" på produktionen inför den lukrativa julhandeln. Även Foxconn sänkte prognosen för årets tillverkning med anledning av nedstängningen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.