A-
A+

Valet kunde genomföras – trots hot och sabotage

Människor som röstade i Malmö i söndags. Arkivbild.
Människor som röstade i Malmö i söndags. Arkivbild.
PolitikTT

Sabotage, hot och skadegörelse har förekommit när svenskarna sökt sig till vallokalerna för att avlägga sina röster. Men Valmyndigheten gör ändå bedömningen att valet i sin helhet genomförts utan betydande avvikelser eller störningar.

Annons

Annons

Valmyndigheten noterar hittills 123 incidenter, det vill säga händelser som på något sätt stört eller riskerat att störa valprocessen.

De i särklass vanligaste incidenterna – ungefär hälften av fallen – utgörs av valsedlar som saknats, stulits eller flyttats. Men hot och ordningsstörningar har också förekommit.

Det finns exempel på enskilda individer som uppträtt hotfullt mot väljare i eller i anslutning till vallokalerna, eller som blivit upprörda över att de inte hittat valsedlar när de skulle rösta.

Men personer som öppet säger sig representera partierna kan också störa valprocessen. En uppgiftslämnare från en vallokal för förtidsröstning i Mörbylånga, i Kalmar, berättar i incidentrapporten till Valmyndigheten om en sådan händelse:

"Vid fyra tillfällen under dagen kom representanter från SD till röstningslokal iklädda jackor, tröjor och kepsar med partiloggor väl synligt. En representant påstod upprört och högljutt att valsedlar saknades. Röstmottagningen stoppades en kort stund".

Buss stacks i brand

En natt i slutet av augusti i Botkyrka, i Stockholm, sattes två bussar, som fungerar som mobila röstningsstationer, i brand. Elden släcktes av förbipasserande, men det tog några dagar innan människor åter kunde gå och rösta vid bussarna.

Det är allvarligt när det sker, det betyder att folk behöver vänta med att lägga sin röst, de behöver kanske komma tillbaka vid ett senare tillfälle. Men hitintills har vi inte haft några längre avbrott, säger Sebastian Bay, teamledare för Valsäkerhet vid Valmyndigheten.

Myndigheten har analyserat om några särskilda partier sticker ut i rapporteringen, både när det gäller utsatthet eller representation, men har inte kunnat hitta några tydliga markörer.

Inför EU-valet 2019 började Valmyndigheten utveckla ett system för att samla in information om incidenter och informerade och uppmuntrade då kommunerna att anmäla händelser. Därför är det svårt att med statisk jämföra incidenter som drabbade valet 2018 med årets val.

Men även om vi inte kan se siffror så vet vi vilka typincidenter vi sett. Den största problematiken var då som nu valsedelsproblematik.

Annons

Annons

"Gått lugnt till"

Och det behöver inte handla om att människor medvetet gömmer eller flyttar valsedlar. Det kan också bero på missförstånd, till exempel att valsedlar inte levererats.

Lägesbilden är preliminär och fler incidenter kan tillkomma. Men de hitintills 123 inrapporterade incidenterna fördelas på nästan 9 000 vallokaler.

I det sammanhanget är det väldigt lite. Det är lätt att få en bild av att det skulle vara mer om man följer flödena i sociala medier, säger Sebastian Bay och tillägger:
Min bild är att valgenomförandet utifrån ett incidentperspektiv har gått lugnt till. Vi ser inga avvikelser från vad vi sett under tidigare val och från vad vi förväntat oss.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.