A-
A+

Väljare över 75 kan avgöra valet

Röstberättigade i riksdagsvalet 2022 efter åldersgrupper. Siffror från SCB hösten 2021.
Röstberättigade i riksdagsvalet 2022 efter åldersgrupper. Siffror från SCB hösten 2021.
PolitikTT

Över en miljon av väljarna är 75 år och äldre och det är även den väljargrupp som växer mest, enligt SCB. Trots det har äldrefrågorna varit lägre prioriterade än väntat i valrörelsen, enligt docent Maria Solevid.

Annons

Annons

Över en miljon av väljarna är 75 år och äldre, enligt SCB:s statistik från hösten 2021. Arkivbild.
Över en miljon av väljarna är 75 år och äldre, enligt SCB:s statistik från hösten 2021. Arkivbild.

Av de 7,5 miljoner som kan rösta i valet den 11 september är 1 070 000 personer 75 år och äldre, enligt SCB:s statistik från hösten 2021. Det motsvarar 14,3 procent av alla röstberättigade.

Vilken betydelse kan de äldre väljargrupperna ha?

Jättesvårt att säga. Det har varit prat om att de äldre kan avgöra valet och att äldrefrågorna kommer att hamna på agendan. Men äldre väljare är ju lika heterogena som alla andra väljare, säger Maria Solevid, docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

De äldre som grupp är eniga med resten av befolkningen om att brottslighet, sjukvård, invandring och integration är de viktigaste valfrågorna, enligt Som-undersökningen från hösten 2021.

Solevid påpekar att det är sällan som en specifik fråga är extra viktig för en specifik åldersgrupp.

Skolfrågan viktigare

Brottsligheten är en fråga som kraftigt dominerat valrörelsen medan frågor rörande äldre och pensioner lyser med sin frånvaro.
Man kan även notera att skolan prioriteras högre än pensions- och äldrefrågor. Visserligen stämmer det när vi kollar bland samtliga svarande, men det som är lite iögonfallande är ju att 65-plussare själva prioriterar skolfrågor högre än äldrefrågor.

Hon anser att pensionsfrågan försvann från debatten efter att riksdagen tidigare i år röstade för höjda garantipensioner och höjd pension för de som får lägst pension.

Jag trodde att vi skulle se mer äldrefrågor i valet givet sammansättningen av väljare, men även eftersom de äldre har varit i fokus i och med pandemin. Både elpriserna och brottsligheten har dock tryckt ner den här frågan.

Annons

Annons

"Ålder inte oviktigt"

Men det går att se skillnader i hur äldre röstar jämfört med hela befolkningen. Det parti som har starkast stöd bland de som är 71 år och äldre är Socialdemokraterna. Även Kristdemokraterna har en något högre andel äldre väljare. De partier som däremot får en lägre andel röster är Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Ålder är inte oviktigt för hur man röstar, men det finns andra parametrar som kön och utbildning som spelar större roll, säger Solevid.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.