Vallfärd till skånsk sandtunga stör sälar

På Måkläppen lever bland annat gråsälar. Arkivbild.
På Måkläppen lever bland annat gråsälar. Arkivbild.
NaturTT

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Sandtungan söder om Falsterbo är en populär besöksplats under de tre månader på hösten och vintern den är öppen för allmänheten. Och under coronapandemin, då fler semestrar hemma, har naturreservatet redan nu översvämmats med folk, rapporterar Sydsvenskan.

Länsstyrelsen har redan fått rapporter om att människor tar med sig hundar, vilket man inte får, och att de kommer för nära sälarna. Måkläppen kallas ibland "Sälarnas ö". Där vilar både knubbsäl och gråsäl.

Det negativa är när folk inte har sunt förnuft. Det står i föreskrifterna att man inte f årlov att avsiktligt störa djurlivet, men det är tyvärr ganska många som måste kolla hur nära man kan komma en säl innan den flyr, säger Karl-Johan Pålsson, naturvårdsförvaltare på länsstyrelsen, till Sydsvenskan.

Larm har även kommit in om folk som paddlar kajak och flyger drönare över djuren i jakt på perfekta bilder – vilket bryter mot föreskrifterna. Andra klagomål gäller joggare, ryttare och cyklister som stört djuren när de rört sig alltför snabbt.

Risken enligt Karl-Johan Pålsson är att sälarna blir otrygga och inte vågar sig upp på sandtungan igen. Kommunen har nu satt upp extra skyltar och infört övervakning av den närliggande parkeringen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons