A-
A+

Valvinst stor "boost" för USA:s republikaner

President Joe Biden har anledning att oroa sig för amerikanernas stöd.
President Joe Biden har anledning att oroa sig för amerikanernas stöd.
USATT

Republikanerna har gått starkt i flera av tisdagens val i USA. Det ger en energikick till partiet inför mellanårsvalen nästa år och presidentvalet 2024, säger USA-experten Frida Stranne:

Det här är den signal partiet ville ha inför nästa mellanårsval.

Annons

Annons

Demokraternas Joe Biden vann stort över dåvarande presidenten Donald Trump i presidentvalet i delstaten Virginia förra året. Men när republikanen Glenn Youngkin och demokraten Terry McAuliffe ställdes mot varandra i tisdagens guvernörsval i samma delstat var det Youngkin som tog hem vinsten.

Republikanerna är segervissa inför nästa års mellanårsval. Den här segern är väldigt betydelsefull, den boostar dem oerhört mycket eftersom Virginia gick med så stor marginal till Biden förra året, säger Frida Stranne, statsvetare och forskare vid Högskolan i Halmstad.

Fångat upp ilskan

Och republikanerna är på frammarsch. Trump fortsätter nå ut till gräsrötterna och dra till sig väljare samtidigt som partiet lyckats befästa den felaktiga bilden att fjolårets presidentval var riggat.

En överväldigande majoritet av republikanska väljare uppfattar att valet var stulet. Ilskan det skapat, parallellt med effekterna av pandemin, ligger och bubblar. Och det har republikanerna lyckats fånga upp.

Att locka till sig väljare och väcka tillräcklig entusiasm hos dem för att gå och rösta är något som demokraterna behöver jobba mer med, enligt Stranne. Biden brottas dessutom fortfarande med effekterna av coronapandemin och har inte lyckats få igenom de stora sociala och infrastrukturella satsningar som utlovats.

Han behöver den ekonomiska puffen för att kunna visa att han på ett handlingskraftigt sätt vänt krisen. Och där är han inte ännu.

Annons

Annons

"Omöjligt läge"

Att Bidens förtroendesiffror dalat och nu ligger på runt 43 procent är inget som förvånar Frida Stranne.

De som trott att Biden skulle vinna ett stort genomslag och få höga förtroendesiffror har inte haft en klar bild av vad som hänt i det amerikanska samhället ​på senare år. Det har varit en naiv förhoppning som många hade.
Det är väldigt få som kan acceptera när "fel" kandidat vinner. Biden eller vilken annan president som helst har ett nästan hopplöst läge att skapa ett brett förtroende. USA är så polariserat att det nästan är omöjligt. Det är en jätteallvarlig problematik.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.