-
+

Van der Poel: "Dags att göra det vi tränat på"

Efter segern på 5 000 meter satsar Nils van der Poel på ett fint resultat på favoritdistansen 10 000 meter i VM.
Efter segern på 5 000 meter satsar Nils van der Poel på ett fint resultat på favoritdistansen 10 000 meter i VM.
SkridskoTT

Han överträffade förväntningarna och tog VM-guld på 5 000 meter.

Nu har Nils van der Poel lagt champagnen på kylning inför 10 000 meters-loppet på söndagen.

Ambitionen är att kunna sitta efter loppet och kunna betrakta världens bästa 10 000-metersåkare som går efter oss, och försöka avnjuta det till lite bubblor. Det hade varit kul, säger han.

Annons

Annons

Efter segern i nederländska Heerenveen åt Nils van der Poel middag i skridskomatsalen, svarade på några grattishälsningar och spelade pingis. Sen började uppladdningen inför VM-finalen på huvuddistansen 10 000 meter på söndag.

Det är ju kul att fått det här formbeskedet, och framgången betyder jättemycket förstås. Men det är på söndag det är dags att göra det vi tränat på, säger han.

Guldet i 5 000-meter kom lite som en överraskning för van der Poel. Även om formen var på topp, sågs han knappast som favorit i sammanhanget. Och det viktigaste har hela tiden varit den längre distansen.

För mig är det centrala inom min skridskosatsning 10 000-metersloppen och det är vad som inspirerat mig till att bli bättre.

Champagne på kylning

Svensken förväntas få en ganska tidig starttid. Champagnen är lagd på kylning och han hoppas att den kommer till användning efter målgång.

Ambitionen är att kunna sitta efter loppet och kunna betrakta världens bästa 10 000-metersåkare som går efter oss och när de går i mål, och försöka avnjuta det till lite bubblor. Det hade varit kul, säger han.
Det är alltid ett nöje att se någon åka 10 000 meter. Det är en rå distans, det är därför den är så intressant och rolig.

Men trots framgången och all uppmärksamhet känner 24-åringen ingen press utifrån att prestera.

Jag tror att leva upp till mina egna förväntningar på mig själv är en uppgift som är stor nog för mig, jag har nog inte riktigt tid att försöka leva upp till andras förväntningar också, säger van der Poe.

Annons

Annons

"Coolaste distansen"

Succésvensken gjorde en stark avslutning i 5 000-metersloppet och satsar på att göra något liknande på söndag. Men att lägga upp loppet och är inte helt lätt, varken mentalt eller fysiskt.

Att hålla de positiva "vibesen" i skallen, det är 10 000-metersåkarens utmaning. Att vara harmonisk när det är 15 varv kvar. De sista fem varven, det är bara att gasa då, det är inte svårt. Det svårare när det är tio eller 15 varv kvar, säger han.

Att göra en korrekt bedömning av hur mycket krafter man har i kroppen och att sedan tro på den bedömningen fullt ut är en stor utmaningen, men också det som gör att han älskar distansen.

Det är därför 10 000 meter har inspirerat mig och det är därför det är den coolaste distansen som finns på skridsko idag, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss