A-
A+

van der Poels nya utmaning: Cykla i 82 timmar

'Det finns något bra med att försätta sig i obekväma situationer för jag tror att man där lära sig saker som man på förhand inte vet för att det är obekvämt och okänt' säger NIls van der Pole (th). Han cyklar 24 timmar i sträck tillsammans med Lars Skantz (tv).
"Det finns något bra med att försätta sig i obekväma situationer för jag tror att man där lära sig saker som man på förhand inte vet för att det är obekvämt och okänt" säger NIls van der Pole (th). Han cyklar 24 timmar i sträck tillsammans med Lars Skantz (tv).
Skridsko/CykelTT

Att åka 10 000 meter på skridsko tar drygt 12 minuter för Nils van der Poel.

För att lyckas med de ska världsmästaren nu cykla genom Sverige på under 82 timmar.

I helgen testar han formen – med dubbla "Vätternrundor".

Annons

Annons

'Kanske ska man vara lite tokig i huvudet. Tanken att cykla genom Sverige på 82 timmar föddes redan i bilen på väg hem från Smygehuk förra året, säger Lars Skantz (tv). I dag testkör han 24 timmar tillsammans med Nils van der Poel (th).
"Kanske ska man vara lite tokig i huvudet. Tanken att cykla genom Sverige på 82 timmar föddes redan i bilen på väg hem från Smygehuk förra året, säger Lars Skantz (tv). I dag testkör han 24 timmar tillsammans med Nils van der Poel (th).
'Det som driver mig är en form av nyfikenhet. Det är en häftig känsla att ha idrottat hela natten och sedan se solen gå upp' säger Nils van der Poel (th) som tillsammans med Lars Skantz ska cykla 24 timmar i sträck.
"Det som driver mig är en form av nyfikenhet. Det är en häftig känsla att ha idrottat hela natten och sedan se solen gå upp" säger Nils van der Poel (th) som tillsammans med Lars Skantz ska cykla 24 timmar i sträck.
'Det blir aldrig riktigt som man tänkt sig. Men det är bara att konstatera att nu är det så här. Det är en del av utmaningen', säger Nils van der Poel. Här på väg mot Kungälv och Marstrand tillsammans med Lars Skantz.
"Det blir aldrig riktigt som man tänkt sig. Men det är bara att konstatera att nu är det så här. Det är en del av utmaningen", säger Nils van der Poel. Här på väg mot Kungälv och Marstrand tillsammans med Lars Skantz.

Nils van der Poel är känd för att gå sin egen väg i idrottskarriären. Nu har han hittat en ny utmaning i uppladdningen inför OS i Peking nästa år.

I augusti förra året cyklade göteborgaren Richard Larsén över hela Sverige, från Treriksröset i norr till Smygehuk i söder, en sträcka på 205 mil, på 82 timmar och 15 minuter.

Det är den bästa kända tiden på sträckan.

"Nyfikenhet"

Om drygt en månad ska van der Poel försöka slå det rekordet tillsammans med vännen Lars Skantz. Målet är att köra sträckan under 82 timmar.

Det som driver mig är en form av nyfikenhet. Det är en häftig känsla att ha idrottat hela natten och sedan se solen gå upp. Det kanske finns en fråga om självbild i det. Jag tror jag skulle kunna klara av det här, jag skulle vilja veta om så är fallet, säger van der Poel.

I helgen testar de formen.

Tanken är att köra 24 timmar i sträck och tillryggalägga ungefär 60 mil med start i Trollhättan ner till Kungälv, ut till Marstrand och sedan vidare upp till Arvika och tillbaka. Det motsvarar två Vätternrundor efter varandra.

Om en och en halv månad ska jag cykla i tre dygn. Jag måste se till att komma i form., säger van der Poel.

När van der Poel och Skantz gavs sig ut på sin runda på lördagsmorgonen hade det regnat ihärdigt. Men just som de startade bröt solen igenom.

Det blir aldrig riktigt som man tänkt sig. Men det är bara att konstatera att nu är det så här. Det är en del av utmaningen, säger Nils van der Poel just före start.

Annons

Annons

Samlade in pengar

De två har cyklat sträckan till Smygehuk en gång tidigare. 2020 körde de från Riksgränsen till Smygehuk för att samla in pengar till cancerforskning. Det tog sju dagar. Det var då de började tala om rekordförsöket

Kanske ska man vara lite tokig i huvudet. Tanken föddes redan i bilen på väg hem från Smygehuk. Hur fort kan man köra? Det var frågan vi ställde till varandra, berättar Lars Skantz.

Men van der Poel och Skantz är medvetna om att även om de klarar tiden kommer deras prestation inte att räknas som ett officiellt rekord.

Det Richard Larsén gjorde var att cykla själv. Men vi är två som cyklar och vi kan dra åt varandra. Vi har verkligen inte samma förutsättningar, säger van der Poel.

Inget "riktigt" rekord

Och han konstaterar ödmjukt.

Om vi går i mål och vi gör det snabbare än 82 timmar så skulle jag ju aldrig hävda att vi har slagit Richards rekord, för det har vi inte gjort. Tiden är vårt mål, vi kommer inte att hamna på något någon lista för vi har ju inte till punkt och pricka följt reglerna.

Och han tror prestationen påverkar honom också som skridskoåkare.

Det finns något gynnsamt i att försöka uppnå sina drömmar. Det finns något bra med att försätta sig i obekväma situationer för jag tror att man där lära sig saker som man på förhand inte vet för att det är obekvämt och okänt. Jag tror det kommer många lärdomar som man kanske inte ser på förhand.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!