A-
A+

van Goghs verk betalade för systerns vård

Ett självporträtt av Vincent van Gogh. Arkivbild.
Ett självporträtt av Vincent van Gogh. Arkivbild.
KonstTT

Annons

Annons

Vincent van Gogh dog utblottad – men två decennier senare inbringade hans verk så pass mycket pengar att de betalade för hans systers vistelse på ett mentalsjukhus. Det visar en ny bok som bygger på brev från den nederländske konstnärens systrar.

I en intervju med The Guardian konstaterar konsthistorikern Willem-Jan Verlinden som skrivit "De zussen van Gogh" (Systrarna van Gogh) att breven inte har varit tillgängliga för allmänheten tidigare.

van Goghs systrar var tvungna att sälja hans målningar för att få ihop till sitt levebröd. I takt med att han blev alltmer berömd och priserna för målningarna steg försörjde han på sätt och vis sina systrar, långt efter att han själv hade gått bort, säger Verlinden.

Konstnärens yngsta syster Willemien led, precis som sin bror, av psykisk ohälsa. 1909 sålde den äldre systern Anna en av de målningar som brodern lämnat efter sig för att bekosta Williemiens behandling. "Vilken summa! Vem hade trott att Vincent skulle bidra till Wils underhåll på det här sättet?", skriver hon i ett brev.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!