A-
A+

Vändning om turkiska oppositionens splittring

Det näst största partiet i Turkiets politiska opposition ansluter sig på måndagen åter till oppositionsblocket. President Erdogan hade dock redan tagit tillfället i akt och pekat på oenigheten. Arkivbild.
Det näst största partiet i Turkiets politiska opposition ansluter sig på måndagen åter till oppositionsblocket. President Erdogan hade dock redan tagit tillfället i akt och pekat på oenigheten. Arkivbild.
TurkietTT

Massiv kritik för katastrofhanteringen, en valuta i hyperinflation och ett rekordlågt stöd för regeringen.

Men bråk i oppositionen kan vara den öppning president Erdogan behöver för att behålla makten.

Annons

Annons

Det slog ned som en smärre bomb i fredags: Turkiets tredje största parti Iyi Parti lämnade den samlade oppositionen.

Därmed såg vägen mot ett återval mycket lättare ut för president Recep Tayyip Erdogan.

Men tre dygn senare hade Iyi Parti rättat sig i ledet: Ledaren Meral Aksener ansluter sig åter till oppositionsblocket sedan man funnit en kompromiss om det stora trätoämnet vem som ska vara presidentkandidat.

Borgmästare överens

Alla är överens om att kandidaten ska komma från det största partiet CHP, traditionellt sekulärt och socialdemokratiskt. Men sedan går åsikterna isär.

Fem partier, inklusive CHP själva, vill se partiledaren Kemal Kilicdaroglu ta kampen mot Erdogan. Iyi Parti anser i stället att han är oförmögen att vinna val, och önskade därför hellre att Istanbuls eller Ankaras borgmästare skulle ta den posten.

Men efter Akseners uppmärksammade avhopp inleddes intensiva samtal bakom kulisserna och på måndagsmorgonen gick de två borgmästarna gemensamt ut och ställde sig bakom Kilicdaroglu.

Vi har ett val framför oss. Vårt land har inte råd med en sådan här splittring, säger Ankaras borgmästare Masur Yavas, enligt nyhetsbyrån AFP.

Annons

Annons

Erdogan pekar på splittringen

Timmar senare var Iyi Parti och Meral Aksener tillbaka i koalitionen och hennes ord från i fredags om att partiet aldrig kan acceptera Kilicdaroglu som presidentkandidat hade åtminstone tillfälligt sopats under mattan.

Den återförenade sextetten till trots kan de inre striderna spela Erdogan och hans Rättvise- och utvecklingsparti (AKP) i händerna. Och presidenten har redan tagit tillfället i akt att peka på oenigheten.

Vi sade redan för flera månader sedan att det här skulle hända, De satte sig ned, de pratade och de splittrades, precis som jag sade att de skulle, sade Erdogan i ett tal i lördags.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.