A-
A+

Vändningen: OS-stjärnor uppmanas ta tredje dos

Längdskidstjärnan Frida Karlsson. Arkivbild.
Längdskidstjärnan Frida Karlsson. Arkivbild.
OlympisktTT

Coronasmitta härjar i den alpina världscupen och det finns en oro kring den snabba smittspridningen. Framför allt med tanke på OS som bara är en månad bort.

Nu hjälper SOK svenska OS-stjärnor genom att erbjuda vaccinationstillfällen för dem som kan få sin tredje dos.

Annons

Annons

Sveriges olympiska kommitté (SOK) har därmed delvis svängt i frågan om en tredje dos för idrottare inför OS.

Så sent som i slutet av november sade verksamhetschefen Peter Reinebo att han inte trodde att det skulle bli aktuellt för särskilt många.

Får man erbjudandet i januari tycker vi att det kan vara lite väl nära inpå OS, sade Reinebo då.

Nu, med en månad kvar till OS, säger SOK:s läkare Jakob Swanberg att det är "vår starka rekommendation att de som fick sin andra dos för sex månader sedan tar en tredje".

Förutsatt att man kan göra det i rimlig tid innan man ska tävla så man inte riskerar att få sin tävling förstörd av vaccinbiverkningar, säger Swanberg.

Senare i januari

För att underlätta för redan OS-klara idrottare, som i så stor utsträckning som möjligt ska slippa avbryta tävlingsprogrammet, har SOK genom ett samarbete med Sophiahemmet i Stockholm kunnat ordna med två vaccinationstillfällen i januari för en tredje dos vaccin. Swanberg understryker att det inte handlar om några extradoser och vaccinationen gäller enbart dem som enligt de svenska riktlinjerna får vaccinera sig, det vill säga de som tog dos två för minst ett halvår sedan.

Tillfällena blir senare i januari, men inte för nära avresa mot Kina så man har lite marginal för eventuella biverkningar. Vi uppmanar alla att prioritera det här, sen är det var och ens fria vilja.

Annons

Annons

Damerna värst drabbade

Smittspridningen av covid-19, framför allt den nya omikronvarianten, är stor på många håll i världen. Bland annat har den letat sig in i alpina världscupen, framför allt damernas, där minst åtta skidåkare inte kom till start i tisdagens slalomtävling i Zagreb – tre schweiziskor, två österrikiskor, en amerikanska, en norska och en italienska, enligt tv-bolaget NBC.

Även det svenska alpina landslaget har fått in smittan där flera har konstaterats smittade. Swanberg, som även är landslagsläkare i alpina landslaget, vill dock inte säga om smittan finns i damernas, herrarnas eller i båda landslagstrupperna.

Han bekräftar i alla fall att det verkar vara damernas världscup som är värst drabbad.

Kanske är det där som det börjat, säger han.

En landslagsledare har sagt till Viaplay att damtävlingarna i Lienz i mellandagarna blev en smitthärd.

Oro för smittspridning

Swanberg säger att det finns en oro i den alpina världen för den snabba smittspridningen.

Dels såklart på grund av att det är en sjukdom och potentiellt en allvarlig sjukdom. Dels också för att man inte kan utföra sitt jobb, inte kan tävla, det kan för vissa vara oerhört stressande. Många är i en situation då de strävar efter att kvalificera sig till de sista OS-platserna, så det är oerhört viktiga tävlingar som nu kommer. Det blir förstås en stor stress att ha det här hotet hängande över sig, säger han.

Inför sommar-OS i Tokyo var inte vaccin obligatoriskt. Men merparten i den svenska truppen var ändå vaccinerade genom Internationella olympiska kommitténs program.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.