A-
A+

Vännerna sörjer "en stor famn"

Tommy Körberg har känt Kjell Lönnå i flera decennier. Arkivbild.
Tommy Körberg har känt Kjell Lönnå i flera decennier. Arkivbild.
MusikTT

Tommy Körberg stod på samma scen som Kjell Lönnå bara några dagar innan den folkkäre körprofilen avled.

Han var fortfarande jovialisk, glad och ville berätta om allt möjligt, säger Körberg.

Annons

Annons

Den 7 maj gjorde Kjell Lönnå konserten Caprice i hemstaden Sundsvall. Konserten skulle bli hans allra sista – han avled på tisdagen, 85 år gammal.

En av konsertens gästartister var Tommy Körberg, som har känt den folkkäre körprofilen sedan han själv "hade färg i sitt hår" – alltså ungefär 30–40 år.

Han var i sitt esse, berättade anekdoter och ledde kören. Jag såg att han hade genomgått en tuff tid på sistone med postcovid, hög ålder och lite problem med lungorna vad jag förstod, säger Tommy Körberg.

"Inspirerade många"

Körberg kallar Kjell Lönnå för "en av de mest entusiastiska körledarna jag känner till".

Sverige är ju det mest körtäta landet per capita och han är ett stort bidrag till det. Han har inspirerat så många att hålla på med körsång, säger han och fortsätter:
Han var en finurlig liten gubbe. Vi hade roliga samtal om det mesta. Han var glad i livet och fick göra det han gillade bäst ända in i det sista.

Annons

Annons

"Stor famn"

Karin Eklundh, förbundsdirektör för Sveriges körförbund, berättar att det gjorde ont i hjärtat när hon såg nyheten.

Vi har träffats flera gånger och han har alltid haft en stor famn och verkligen bjudit in Körsverige till sina fantastiskt fina arrangemang. Han var verkligen en folkets körledare och väldigt, väldigt älskad av många. Han var verkligen sångglädje, det var hans prioritet att det ska vara härligt att sjunga och att alla får vara med, säger hon.

SVT:s vd Hanna Stjärne konstaterar att Kjell Lönnå kommer att vara "innerligt saknad".

"Han lyfte in körsången i allas vardagsrum. Som kompositör och programledare vigde han sitt liv till att sprida musik – tv-publiken mötte honom i program som 'Sången är din', 'Lekande lätt' och 'Lönnå med gäster'. Han gjorde det lätt och roligt att sjunga med", skriver Hanna Stjärne i en kommentar till TT.

Kjell Lönnå blev 85 år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.