A-
A+

Vapen i musikvideo kopplar 17-åring till mord

17-åringen friades av tingsrätten, men åklagaren samt målsägarsidan valde att överklaga till tingsrätten. Arkivbild.
17-åringen friades av tingsrätten, men åklagaren samt målsägarsidan valde att överklaga till tingsrätten. Arkivbild.
BrottTT

En 17-årig pojke döms till sluten ungdomsvård för mordet på en jämnårig pojke i Eskilstuna förra hösten.

Veckorna innan syntes 17-åringen i en musikvideo tillsammans med mordvapnet – och det blir nu ett av de bevis som kopplar honom till dödsskjutningen.

Annons

Annons

Kvällen den 17 september förra året sköts en pojke med flera skott i överkroppen. Skottlossningen ägde rum utomhus i Eskilstuna och flera personer, även andra barn, blev vittnen till händelsen. Offret avled senare på sjukhus. Motivet kan enligt vittnesuppgifter ha varit att förövaren och offret tillhörde olika grupperingar som låg i konflikt med varandra.

Nu fäller Svea hovrätt en 17-årig pojke, som var 16 år vid tidpunkten för brottet, för mord. Påföljden blir sluten ungdomsvård i två år och tio månader.

I förråd

17-åringen har hela tiden nekat och tidigare friades han av Eskilstuna tingsrätt, som ansåg att bevisningen inte räckte till för en fällande dom. Bland annat hänvisade domstolen till att spår från pojken saknades på mordvapnet och att vittnesuppgifterna haft svagheter.

Vapnet hittades några dagar efter mordet ett förråd, i en påse tillsammans med bland annat kläder. Varken dna eller fingeravtryck från den åtalade hittades på pistolen. Däremot fanns spår efter honom på påsen och på vissa av kläderna.

Annons

Annons

Skyttens kläder

Hovrätten anser att det inte finns någon tvekan om att det rör sig om skyttens kläder, och att spåren från 17-åringen talar starkt för att det är just han som var gärningsmannen.

Vapnet kan dessutom kopplas till 17-åringen på ett annat sätt. Några veckor före mordet deltog 17-åringen i en musikvideo där han kan ses hantera en pistol som av polisen bedöms vara densamma som användes vid mordet.

Hovrätten anser också att utpekanden som gjorts av 17-åringen talar starkt för att det är han som är gärningsmannen. Sammanfattningsvis anser domstolen att det är ställt utom rimligt tvivel att 17-åringen mördat den jämnårige pojken.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!