Vapenhandeln i världen fortsätter att öka

I fjol steg försäljningen för de 25 största vapenproducerande företagen till över 360 miljarder dollar. Arkivbild.
I fjol steg försäljningen för de 25 största vapenproducerande företagen till över 360 miljarder dollar. Arkivbild.
EkonomiTT

Den internationella vapenhandeln fortsätter att växa. I fjol steg försäljningen för de 25 största vapenproducerande företagen med 8,5 procent, enligt en rapport från fredsforskningsinstitutet Sipri.

Annons

Annons

Annons

Annons

De 25 företagen sålde under 2019 tillsammans vapen och militära tjänster för 361 miljarder dollar, motsvarande drygt 3 000 miljarder kronor. 19 av de 25 företagen ökade under fjolåret sin försäljning.

Amerikanska företag dominerar listan och de tolv USA-baserade bolagen står för 61 procent av den totala vapenförsäljningen. Det med stor marginal största företaget inom vapenhandeln, Lockheed Martin, stod ensamt för en ökning på 5 miljarder dollar, eller 11 procents ökning mot företagets försäljning 2018.

Efter USA står kinesiska företag för störst försäljning, med en knapp sjättedel av den totala vapenförsäljningen.

Sipri konstaterar i sin rapport att vapenföretagen förstärker sin internationella närvaro och att ett företag från Mellanöstern – Edge, baserat i Förenade arabemiraten – för första gången återfinns bland de 25 största företagen.

”Edge är ett bra exempel på hur en kombination av hög inhemsk efterfrågan på militära produkter och tjänster tillsammans med en önskan att bli mindre beroende av utländska leverantörer driver på ökningen av vapenföretag i Mellanöstern”, säger Pieter Wezeman, forskare på Sipri i ett pressmeddelande.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons