A-
A+

Vapenvila i Colombia – hopp om "total fred"

Colombias president Gustavo Petro. Arkivbild.
Colombias president Gustavo Petro. Arkivbild.
ColombiaTT-AFP

Colombias regering har kommit överens om en sex månader lång vapenvila med fem väpnade grupper i landet, meddelar president Gustavo Petro på Twitter. Det gäller bland annat vänstergerillan ELN.

Annons

Annons

Vänsterpolitikern Petro tillträdde som president i höstas och har lovat söka andra lösningar än militära för att få ett slut på våldet från väpnade grupper. Han har lanserat projektet "Paz total" med hopp om "total fred" i landet som fortfarande plågas av våld, trots upplösandet av Farc-gerillan 2017.

De väpnade grupperna som fortfarande är verksamma i Colombia, världens största kokainproducent, kämpar om intäkterna från narkotikahandel och andra illegala verksamheter.

Regeringens bilaterala överenskommelse om vapenvila omfattar bland annat vänstergerillan ELN, grupperna Second Marquetalia och Estado Mayor Central som utgörs av Farc-dissidenter och knarkgänget AGC.

Vapnen ska läggas ner fram till den 30 juni, men det kan förlängas om framsteg görs i förhandlingarna, enligt Petro. "Total fred kommer att bli verklighet", twittrar han hoppfullt.

Trots regeringens ansträngningar att förhandla med Colombias väpnade grupper, som omfattar mer än 10 000 personer, har den hittills inte lyckats kväsa våldet som plågar landet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.