A-
A+

"Vår mest efterlängtade Grammis någonsin"

Amie Bramme Sey leder Grammisgalan tillsammans med Johanna Nordström. Arkivbild.
Amie Bramme Sey leder Grammisgalan tillsammans med Johanna Nordström. Arkivbild.
MusikTT

Ett halvår senare än planerat drar Grammisgalan i gång på Södra Teatern i Stockholm.

Flest nomineringar har Ane Brun, Victor Leksell, Ana Diaz och Yasin. Den sistnämnde sitter just nu häktad i väntan på dom, efter en uppmärksammad rättegång.

Annons

Annons

Annons

Annons

Johanna Nordström leder Grammisgalan tillsammans med Amie Bramme Sey. Arkivbild.
Johanna Nordström leder Grammisgalan tillsammans med Amie Bramme Sey. Arkivbild.

Årets Grammisgala, som hyllar fjolårets bästa svenska artister, sköts upp till följd av pandemin. Men på torsdag kväll är det till slut dags.

Det är vår mest efterlängtade Grammis någonsin, efter ett och ett halvt år får vi äntligen hylla bra svensk musik som kom 2020, säger Amie Bramme Sey, som leder galan tillsammans med komikern Johanna Nordström.

Men i år blir det ingen storpublik bestående av den svenska musikeliten – endast de nominerade får vara på plats. Bramme Sey beskriver galan som "familjär och hemtrevlig".

Att stå och hålla i gång människor, vara glad och sprida energi, det blir skillnad när man inte har en publik framför sig som är med och skrattar och applåderar. Det är klart att det krävs att vi har asmycket energi, samtidigt har vi inte gjort någonting på ett år, vi har ju hur mycket energi som helst, säger hon.

Hyllar kollegan

Amie Bramme Sey är en van galavärd. Förra året ledde hon Grammisgalan tillsammans med Rennie Mirro och i våras var hon och David Sundin programledare för Guldbaggegalan. Det här är första gången hon arbetar tillsammans med Johanna Nordström, som hon beskriver som "otroligt rolig, hjärtlig och peppad".

Utan att dissa någon föregångare eller manlig kollega tycker jag att det är roligt att göra ett större program med en kvinnlig kollega. Är man en yngre tjej – nu är jag inte det längre – är det vanligt att man sätts ihop med en äldre manlig kollega med allt vad det innebär. Jag tycker att det är väldigt kul att vi är två kvinnliga programledare.

Annons

Annons

Inväntar dom från häktet

En av årets mest uppmärksammade artister är Yasin, som har chans på priser för årets artist, årets album, årets hiphop och årets textförfattare. Men han kommer inte att vara på plats, eftersom han sitter häktad i väntan på dom. Detsamma gäller för hiphopartisten Haval, som är nominerad i kategorin årets nykomling. Båda har åtalats misstänkta för inblandning i kidnappningen av en annan ung artist.

Amie Bramme Sey trycker på att nomineringarna enbart handlar om artisternas musik.

Det Grammisgalan står för är att de som är nominerade, de är nominerade med all rätt. De har influerat musikåret 2020 i Sverige mest och den som tar hem priset är den man upplever har varit bäst i sin genre 2020, säger Amie Bramme Sey.

Tidigare kommenterade branschorganisationen Ifpi Sverige de nominerade i en skriftlig kommentar till TT:

"Bland årets nominerade finns ett antal personer som är misstänkta för brott. Grammis sympatiserar naturligtvis inte med de gärningar de är misstänkta för, men står fast vid vår åsikt om att den konstnärliga prestationen måste kunna bedömas utan hänsyn till det eventuella brott personen misstänks för".

Galan sänds torsdag klockan 20.00 på TV4 Play och Sjuan.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!