A-
A+

Vårbudgeten: "Inga förhandlingar med Kakabaveh"

Finansminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.
Finansminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.
PolitikTT

Regeringen la på fredagen fram sin extra ändringsbudget. För att få igenom den krävs stöd av den partilösa Amineh Kakabaveh.

Men några förhandlingar med henne har inte förekommit, enligt finansminister Mikael Damberg (S).

Annons

Annons

Vi är ett steg närmare en garantipensionshöjning i augusti. Nu har regeringen levererat väldigt snabbt och det möjliggör, som jag bedömer det, att ett beslut kan fattas före midsommar, säger Damberg till TT.

Förslaget har stöd av V, MP och C.

Jag bedömer att det finns goda möjligheter att förslaget går igenom.

Men för att det ska gå igenom krävs även stöd av den partilösa Amineh Kakabaveh. Hon har sagt att hon inte kommer att stödja regeringens extra vårändringsbudget om inte regeringen lovar att inte exportera vapen till Turkiet.

Mikael Damberg säger att han inte har lovat Amineh Kakabaveh någonting.

"Inte förhandlat"

Jag har inte förhandlat med Amineh. Det här är samma vårändringsbudget vi presenterat tidigare men med tillägget att vi lägger in den här pensionskompromissen.
Jag känner Amineh och jag vet att hon är engagerad i jämställdhetsfrågor. Det här blir en budget som gör en jättestor jämställdhetsreform. Jag har en stor tro på att hon kommer stå upp för den.

På frågan om Amineh Kakabavehs krav på stopp för vapenexport till Turkiet vidhåller Mikael Damberg att han inte har förhandlat med henne:

Det finns inga förhandlingar på det sättet.

Turerna kring budgeten har varit många. Frågan om höjda pensioner har varit den mest omdebatterade delen. I måndags kom regeringen med ett nytt kompromissförslag och fick, förutom V och MP, nu även C med sig på tåget.

Förslaget stoppades dock av högeroppositionen i finansutskottet på formella grunder. Socialdemokraterna valde då att inte lägga fram sitt eget förslag samtidigt som S, MP, C och V röstade ned utskottets betänkande i riksdagens kammare.

Annons

Annons

Lotten kan avgöra

Istället har regeringen nu lagt fram den nya extra vårändringsbudgeten som presenterades på fredagsmorgonen.

Om Amineh Kakabaveh skulle välja att lägga ned sin röst vid voteringen, är mandatfördelningen lika i kammaren, givet att den förre SD-ledamoten Roger Richthoff röstar med högeroppositionen.

Då avgörs inte frågan direkt. I stället bordläggs ärendet för en ny omröstning vid nästa votering. Blir det lika igen, föreslår talmannen att ärendet återremitteras till utskottet för fortsatt beredning. Om mer än hälften av ledamöterna är emot det, blir det i stället lottning direkt.

Om ärendet återemitteras blir det sedan en ny votering i kammaren. Vid lika röstetal då, avgör lotten.

TT har sökt Amineh Kakabaveh.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.