A-
A+

Vården för sexbrottsutsatta kritiseras

Mer behöver göras för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, enligt skribenterna på DN Debatt. Arkivbild.
Mer behöver göras för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, enligt skribenterna på DN Debatt. Arkivbild.
BrottTT

Personal som arbetar inom psykiatri, primärvård och på ungdomsmottagningar bör genomgå en obligatorisk utbildning för att förbättra vården för dem som utsatts för sexualbrott.

Annons

Annons

Det är ett av förslagen som representanter från sju människorättsorganisationer framför på DN Debatt.

Bristen på stöd för den som blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp och inte söker akut vård är stor, enligt skribenterna. De tycker inte att det hänt något i utvecklingen på flera år, trots att Sverige skrivit på Europarådets Istanbulkonvention. Konventionens syfte är att skydda kvinnor och flickor mot våld och att förebygga våld i nära relationer.

För att komma åt problemet lägger skribenterna fram flera krav. De tycker att ett nationellt centrum bör inrättas för forskning, utbildning och klinisk metodutveckling, så att nationella riktlinjer för vården kan utarbetas.

De föreslår också att de som arbetar som handläggare hos Försäkringskassan eller socialtjänsten ska genomgå en obligatorisk utbildning för att handläggningen för dem som utsatts för sexualbrott ska bli bättre.

Även personal som arbetar inom primärvården, psykiatrin, barnpsykiatrin och på ungdomsmottagningar bör genomgå en obligatorisk utbildning, anser artikelförfattarna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.