A-
A+

Vården viktigaste frågan enligt danska väljare

Valaffischer inför det danska valet på tisdag, där väljarna ser vården som den viktigaste frågan. Arkivbild.
Valaffischer inför det danska valet på tisdag, där väljarna ser vården som den viktigaste frågan. Arkivbild.
DanmarkTT-Ritzau

Vården är den fråga som danska väljare lägger störst vikt vid inför valet till folketinget på tisdag, visar en färsk opinionsundersökning.

Annons

Annons

Den före detta statsministern Lars Løkke Rasmussens nystartade parti Moderaterne bildades i juni. Stödet för partiet, som har kommit med flera förslag inom sjukvårdsfrågor, har växt snabbt den senaste tiden.

I den senaste opinionsundersökningen hade Moderaterne över 11 procent av rösterna, en framgång som experter tror grundas i hans trovärdighet inom hälsoområdet. Enligt Jes Søgaard, professor i sjukvårdsekonomi vid Syddansk Universitet var Lars Løkke Rasmussen den förste att lägga fram en plan som "blev väldigt konkret".

Planen presenterades i mitten av oktober och innebär bland annat att tillfälligt avbryta behandlingsgarantin, som han själv införde när han var hälsominister 2022.

Enligt Søgaard bidrar Moderaternes och de andra partiernas generellt ökande fokus på vården till att väljarna ser det som en viktig fråga.

I undersökningen, som gjordes av Voxmeter under vecka 42, ombads 1 119 väljare kryssa för de tre frågor som de ansåg vara viktigast. 44,9 procent angav vård, inklusive läkare och psykiatri, en ökning från veckan innan då motsvarande siffra låg på 37,5 procent.

Näst viktigast är enligt undersökningen frågan Klimat och miljö med 44,1 procent och på tredje plats kommer frågan Äldre, pension och förtidspension med 23,2 procent. Grundskola och barn och unga prioriterades högt av 17,6 procent av de tillfrågade.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.