-
+

Vårdens hjältar hyllas i nyskrivet stycke

Kompositören Lei Feng Johansson. Pressbild.
Kompositören Lei Feng Johansson. Pressbild.
MusikTT

För den Göteborgsbaserade kompositören Lei Feng Johansson är vårdpersonalen vita änglar. Hon tillägnar dem sitt nyskrivna stycke, som nu uruppförs på Göteborgsoperan.

Annons

Annons

När Lei Feng Johansson förra året komponerade stycket "Stråkkvartett nr 3" överöstes hon av nyheter om pandemin från både Sverige och sitt hemland Kina. Berättelserna från den hårt ansträngda vården berörde henne särskilt.

Orden räcker inte till för att visa vad jag känner för dem. Jag blir djupt rörd av alla som jobbar inom vården, säger hon.
Så jag bestämde mig för att göra något, men jag kunde inte göra så mycket som musiker och kompositör. Därför bestämde jag mig för att detta stycke skulle tillägnas dessa vita änglar som jobbar så hårt.

Uruppförandet direktsänds

Stycket inleds med en enkel kinesisk folkmelodi, innan det stegrar och fylls med rika klanger och intensiva rytmer, berättar hon. Slutligen når musiken höga, ljusa toner.

Jag vill beskriva själen i himlen, något väldigt långt och vackert.

På lördag uruppförs stycket i en direktsändning från Göteborgsoperan. Bland andra medverkar Lei Feng Johanssons make Mattias Johansson och barndomsvännen Yongmei Zhang Gustafsson, båda violinister.

Annons

Annons

Möttes av en slump

Att Yongmei medverkar är en historia i sig. Som barn gick Lei och Yongmei i samma klass vid Centrala musikkonservatoriet Peking. Men med åren tappade de kontakten, för att i vuxen ålder åter mötas av en slump – i Sverige där de båda hade bosatt sig.

Jag visste inte alls att hon hade hamnat här. En dag träffade jag plötsligt henne på gatan, och då hade vi inte setts på tio år, säger Lei Feng Johansson och skrattar.

Det blir nu första gången som Yongmei Zhang Gustafsson uppför ett stycke skrivet av Lei Feng Johansson.

Det är jättekul verkligen, säger Lei Feng Johansson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss