A-
A+

Värdepapper ska ge snabb hjälp vid vulkanutbrott

Vulkanen Karo på norra Sumatra i Indonesien hade ett utbrott tidigare i mars.
Vulkanen Karo på norra Sumatra i Indonesien hade ett utbrott tidigare i mars.
EkonomiTT

Danska Röda Korset startar en katastrofobligation kopplad till vulkanutbrott för tio namngivna vulkaner. Hjälporganisationen beskriver obligationen som den första i sitt slag.

Annons

Annons

Katastrofobligationen är en högriskobligation där investerarna erbjuds hög avkastning, men i gengäld riskerar att förlora pengar om ett utbrott inträffar.

Målet är att obligationen ska omfatta motsvarande 26 miljoner svenska kronor.

En fördel för de som satsar kan vara att investeringen oftast är helt separerad från den övriga aktiemarknaden.

Så om katastrofen inträffar, och investerarna tappar pengar på obligationen, så är det sällan samtidigt som de också tappar pengar på alla sina andra investeringar. Och så går förlusten faktiskt till att hjälpa människor som är i nöd, sade Lisbeth Stausholm Zacho, rådgivare om innovativ finansiering vid danska Röda Korset, i en tidigare intervju med Magasinet 360 grader.

Pengarna i den aktuella obligationen kan betalas ut vid ett katastrofalt vulkanutbrott vid tio namngivna vulkaner, bland annat i Ecuador, Indonesien och Kamerun. Bara timmar efter att askmolnet kastats upp i luften frigörs medel via blockkedjeteknik, enligt Röda Korset.

Bland investerarna finns Plenum, Schroder and Solidum, och Röda Korset har arbetat med försäkringsgruppen Howden för att ta fram värdepappret.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!