Vårdförbundet: "Visa vad personalen är värd"

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.
Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.
Vård och omsorgTT

En lojal yrkesgrupp som ställt upp till max. Men smärtgränsen är nådd för många som slitit hårt inom vården.

Nu är det dags för arbetsledningen att visa vad vårdpersonalen verkligen är värd, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Annons

Annons

Annons

Annons

Det kan handla om alltifrån att ordna med parkeringsplatser så att man kan ta bilen till jobbet i stället för att åka kommunalt, till att få pauser och tillräckligt med tid att äta sin mat i lugn och ro, påpekar Sineva Ribeiro.

Det handlar också om att personalen vill bedriva en säker och trygg vård. Att ta hand om fler och fler patienter tär hårt. Nu har det gått över gränsen, det har gått för långt. Och det bygger på en brist som går flera år tillbaka där antalet specialistsjuksköterskor har blivit allt färre, säger Sineva Ribeiro till TT.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) uppger att man hörsammar kritiken och säger sig ha förståelse för att det uppstår en diskussion bland de anställda med tanke på den rådande situationen.

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att arbetsgivarna har ett dubbelt ansvar, både för patienterna och för vårdpersonalen. Arbetsgivarna vidtar många åtgärder här och nu. Sedan finns det också ett långsiktigt behov av att utveckla arbetsorganisationen, kollektivavtal med mera, säger Jeanette Hedberg, biträdande förhandlingschef vid SKR.

Det finns många lärdomar att dra från pandemin, uppger Jeanette Hedberg.

Men ytterst handlar det om att vi alla tar vårt ansvar gemensamt för att hindra smittspridningen. Det är det som är det viktiga och mest avgörande just nu, säger Jeanette Hedberg.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons