A-
A+

Våren på frammarsch – men påsken blir svalare

Stockholmare njuter av vårvärmen vid Nytorget. Arkivbild.
Stockholmare njuter av vårvärmen vid Nytorget. Arkivbild.
VäderTT

Våren är tidig i år och har nått ända upp till Västerbotten.

Men under påskhelgen väntas svalare temperaturer – och i fjällen kan snöfall dra in.

Annons

Annons

De senaste veckorna har nog många lagt vinterhalsduken på hyllan och rotat fram solglasögonen i takt med att temperaturen stigit. Den meteorologiska våren – då medeltemperaturen överstiger noll sju dagar i rad – drar fram över Sverige och har hittills tagit sig ända upp till Västerbotten.

Den var absolut tidig i år, men det är inte jätteovanligt. Södra halvan av landet fick vår kring den 19 februari. Sedan har den nu kommit upp till Västerbotten, bortsett från delar av fjällen som inte har fått vår än, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Enligt Moa Hallberg väntar milt väder även framöver.

Våren kan säkert klättra lite längre norrut då det är plusgrader på ganska många håll. Sedan går ju temperaturerna ner i norra Sverige på nätterna och ett kallare väder väntas i mitten av nästa vecka.

Så blir vädret i påsk

Den som vill njuta av vårväder bör alltså passa på tidigt under påskveckan. På tisdagen och onsdagen kan temperaturerna stiga mot 15 grader i de östra och södra delarna av landet.

På onsdagen och natten till skärtorsdagen rör sig kallare luft från norr till söder. Vädret under påskhelgen väntas därmed bli något svalare.

Det ser ut att bli kallare. Dagstemperaturen hamnar någon grad under tio grader i södra Sverige och i norra Sverige blir det några enstaka plusgrader.

Annons

Annons

Snö i fjällen

I fjällen kan snöfall komma att dra in. Däremot ser påskfirarna ut att klara sig från regn på de flesta håll i landet, även om prognosen än så länge är osäker.

Som det ser ut nu blir det inte jättemycket nederbörd under långfredagen och påskafton. På påskdagen kan nederbörd dra in på sina håll i norra Sverige och då blir det också lite blåsigare.

Trots den lite kyligare påsken går vi garanterat mot varmare tider framöver, även om det alltid finns risk för enstaka bakslag.

Det är fortfarande bara mars och aprilväder brukar ju vara väldigt varierande. Men när våren har har anlänt meteorologiskt sett så går vi inte tillbaka till vinter, säger Moa Hallberg.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!