A-
A+

Vargattack på får utreds i Hörby

Länsstyrelsen i Skåne har skickat saliv-dna på analys för att få reda på vilken varg som rivit flera får i Hörby. Arkivbild.
Länsstyrelsen i Skåne har skickat saliv-dna på analys för att få reda på vilken varg som rivit flera får i Hörby. Arkivbild.
DjurTT

Fem döda och ett skadat får har hittats i Hörby kommun. Med all sannolikhet är det en varg som gått till attack. Nu kan det komma att bli skyddsjakt.

Annons

Annons

Börjar en individ se får som mat är det bra att få bort den individen, säger Nils Carlsson, tillförordnad enhetschef på länsstyrelsen i Skåne, till TT.

Angreppet skedde inom vargreviret Linderödsåsen. Vad man vet finns där en hane, en tik och tre valpar i år.

Dna-prov har skickats på analys för att om möjligt se vilken vargindivid som ligger bakom. Men det är inte säkert att det är någon av vargarna från reviret som utfört angreppet. I slutet av oktober hittades nämligen spillning från en ung varghane som strövat in från Östergötland.

Det är en varg som är född 2021. Det är inte ovanligt att en hane stryker i utkanten av ett revir och hoppas på att hanen som finns i reviret är i dålig vigör, säger Carlsson.

Beroende på vad analysen visar om någon vecka kan det bli tal om skyddsjakt. Men enligt reglerna kräver ett beslut om skyddsjakt tre attacker av en utomstående varg eller fyra angrepp från revirvargar räknat på ett halvår. Två tidigare angrepp kopplas till Linderödvargarna, men inget till den östgötska hanen.

En skyddsjakt vill man rikta mot den skadegörande individen. Det ska inte vara en allmän hämnd mot valfri varg, säger Nils Carlsson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.