A-
A+

Vargattacker förargar Kroatiens bönder

Inte populära bland kroatiska lantbrukare. Arkivbild.
Inte populära bland kroatiska lantbrukare. Arkivbild.
KroatienTT-AFP

Vargfrågan har seglat upp på den politiska dagordningen i Kroatien, där många lantbrukare och boskapsuppfödare är allt mer missnöjda med förbudet mot skyddsjakt.

Annons

Annons

Nära 3 000 får, annan boskap och husdjur dödades eller skadades av vargar i Kroatien i fjol, något fler än genomsnittet de senaste åren, enligt officiell statistik.

Det är rena plågan, säger boskapsuppfödaren Ivan Tesija.
Vargarna finns överallt, de är inte rädda för något, och folk vet inte hur de ska försvara sig.

Omkring 160 vargar lever i området från inlandet vid Adriatkusten till bergstrakterna på gränsen mot Slovenien och Bosnien, enligt näringsdepartementet. Bönder och jägare tror att det egentliga antalet är närmare 300.

Varg-hund-hybrider

Omkring en tiondel av populationen är varg-hund-hybrider, som på grund av sina sämre jaktinstinkter föredrar enklare byten som husdjur och boskap framför vilt.

I mitten av 90-talet höll vargstammen på att utrotas, varpå regeringen införde en skyddslag. 2005 tilläts en jaktkvot, men 2013 hade antalet vargar återigen gått ned, och jaktförbudet återinfördes.

Precis som i Sverige är vargfrågan en vattendelare i Kroatien. Vissa ser djuren som ett hot mot människan, medan andra betonar deras givna plats i naturen.

Det är inte bara möjligt att människor och vargar samexisterar, utan nödvändigt, säger Luka Oman på organisationen Djurens vänner.
Om vi vill bevara en genuint naturlig miljö måste det även finnas plats för vilda djur.

Annons

Annons

"Känner sig terroriserade"

Det argumentet köper inte lantbrukaren Josip Subaric, som förra månaden fick två av sina kalvar dödade av vargar, trots elstängsel.

Folk känner sig terroriserade, säger han.
Inom den här näringen är vargen herre över liv och död.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!