A-
A+

Vargjakten inledd – fyra djur fällda

Totalt antal vargar i Skandinavien (Norge och Sverige).
Totalt antal vargar i Skandinavien (Norge och Sverige).
JaktTT

Licensjakten på varg drog i gång på söndagen. Totalt 27 vargar får skjutas i fem revir, och redan första dagen fälldes 4 av dem.

Annons

Annons

Licensjakten pågår som längst till och med den 15 februari. Arkivbild.
Licensjakten pågår som längst till och med den 15 februari. Arkivbild.

Enligt Naturvårdsverkets inventering förra vintern finns det uppskattningsvis omkring 395 vargar i Sverige, vilket är en ökning jämfört med vintern innan då inventeringen visade cirka 365 vargar.

Licensjakten innebär att totalt 27 vargar får fällas i reviren Gullsjön, Haraldsjön, Snösjön, Immen och Römskog. Premiärdagen för jakten sköts 4 av dem i trakterna av Fagersta, Sandviken och Ljusnarsberg.

Länsstyrelserna i Dalarnas, Gävleborgs, Värmlands, Västmanlands och Örebro län hade ursprungligen beslutat om licensjakt i sex olika revir. Förvaltningsrätten i Luleå rev dock upp ett beslut om jakt på sex vargar i reviret Prästskogen. Länsstyrelsen i Gävleborg överklagade beslutet till kammarrätten men fick avslag där tidigare i veckan, enligt P4 Gävleborg.

Den skandinaviska vargstammen härstammar från sex invandrande vargar från den finskryska populationen. Eftersom avelsbasen är så liten innebär det att vargstammen är känslig för inavel. Nya vargar som invandrat är därför viktiga för att minska inaveln.

Licensjakten pågår som längst till och med den 15 februari.

Vargar som fälls besiktigas av länsstyrelsen. Hela vargkroppen tas om hand och skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt. Jägaren får behålla skinnet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.