A-
A+

Världens näst längste man ute efter nytt guld

Världens näst längste man, Morteza Mehrzad, servar i Paralympicsmatchen mellan hans Iran och Tyskland.
Världens näst längste man, Morteza Mehrzad, servar i Paralympicsmatchen mellan hans Iran och Tyskland.
ParalympicsTT

Med världens näst längste man i laget tog Iran Paralympicsguld i sittande volleyboll i Rio de Janeiro 2016.

I Tokyo har Morteza Mehrzad, 246 centimeter lång, tagit sitt land till ytterligare en final.

Annons

Annons

Torsdagseftermiddagens semifinal mot Bosnien-Hercegovina var en repris på finalen i Rio för fem år sedan och precis som då avgick Iran med segern. I Rio svarade Mehrzad för 28 poäng, i semifinalen blev det 13 poäng från hans sida då Iran vann med 3–0 i set.

Den 33-årige iraniern har stor fördel av sin längd i sittande volleyboll, där nätet är 115 centimeter högt. Mehrzad kan blocka bollar upp till 196 centimeter och hans högsta smash var 230 centimeter. Otagbart för de flesta lag.

Vi var tvungna att sitta närmare nätet för att skära av hans smashar och på det sättet kunde vi rädda några av hans bollar, sade tysken Florian Singer, enligt Sydney Morning Herald, efter förlusten i gruppspelet.

Räddade hans liv

Iraniern har sjukdomen akromegali, onormal kroppslig tillväxt, och är nu 246 centimeter lång. Hans högra ben är dock 15 centimeter kortare eftersom det slutade växa efter en cykelolycka när han var 16 år. Uppväxten var svår, Mehrzad hade få vänner och blev mobbad.

Jag var väldigt deprimerad. Det kändes som om jag satt i fängelse och var rädd att gå ut. Jag kunde aldrig föreställa mig att jag skulle ha en framtid. Sittande volleyboll har haft en avgörande påverkan på mitt liv, det har räddat mitt liv, sade Mehrzad, enligt Sydney Morning Herald.

2011 blev han upptäckt då förbundskaptenen Hadi Rezaei såg honom i ett tv-inslag och tog kontakt.

Det är min plikt som tränare att upptäcka spelare, hitta talanger och lära upp dem, sade Rezaei tidigare i veckan i Tokyo.

Annons

Annons

"Inte fullärd"

Förbundskaptenen försöker att tona ner sin stjärnspelares betydelse för laget.

Jag ser inte bara en spelare som den bäste, jag ser dem som ett lag. Morteza är inte fullärd, han behöver mer tid för att utvecklas och bli en mer komplett spelare, sade Rezaei.

I finalen ställs Iran mot det ryska laget.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!