A-
A+

Världens största miljöpris utdelat

Världens största miljöpris har delats ut för nedbrytbar fiskeutrustning. Arkivbild.
Världens största miljöpris har delats ut för nedbrytbar fiskeutrustning. Arkivbild.
MiljöTT

Annons

Annons

B4Plastics och Greenwave får Curt Bergfors Food Planet Prize 2021 för sin utveckling av material till nedbrytbar fiskeutrustning, respektive hållbar havsodling.

Prissumman delas ut till innovativa projekt för ett hållbart matsystem och har i år fördubblats till två miljoner dollar per pristagare, vilket gör det svenska priset till världens största miljöpris, enligt stiftelsen.

"Ingen annan mänsklig aktivitet skadar miljön mer än vårt sätt att producera, transportera och konsumera mat. Det är därför självklart att det globalt sett största miljöpriset ska belöna innovativa lösningar som drastiskt kan förändra detta", säger grundaren Curt Bergfors, i ett pressmeddelande.

Pristagaren B4Plastics från Belgien utvecklar starka och funktionella polymermaterial till fiskeredskap som är helt nedbrytbara, medan Greenwave är en amerikansk icke-vinstdrivande organisation som har utvecklat ett system för havsbaserad odling med mycket litet miljöavtryck.

Curt Bergfors är en svensk entreprenör från Gällivare, född 1949. År 1968 öppnade han en grill på hemorten som lade grunden till hamburgerkedjan Max, där Bergfors i dag är huvudägare.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.