A-
A+

Världsettans tvekan över att hoppa i OS

Världsettan Steve Guerdat brottas med sitt samvete inför OS. Arkivbild.
Världsettan Steve Guerdat brottas med sitt samvete inför OS. Arkivbild.
RidsportTT

Ska idrottare ha en gräddfil till vaccin och bör ett OS hållas i ett land vars invånare lever under restriktioner?

Frågor som ställs lite här och var. En som brottas med dem är Steve Guerdat, världens främste hästhoppare.

Det är komplicerat, säger han i en video som AFP publicerat.

Annons

Annons

Steve Guerdat är inte riktigt som många andra i sin sport. Han har konsekvent vägrat att delta i Global Champions Tour, den penningstinna hoppcirkusen där ryttare kan köpa sig plats.

Det strider mot sportens idé, har han hävdat.

Jag vill inte lämna över en sport som bara är för de rika. Även om jag skulle kunna vinna mer pengar i dag. Och GCT är inte vad jag vill att min sport ska vara, vad jag vill att mina hästar ska göra. Jag tycker det är viktigt att stå upp för vad man tror på. Det jag kallar äkta sport, med äkta hjärta, äkta atmosfär, sade han till SVT i Falsterbo 2019.

Kämpar med sitt samvete

Nu kämpar han med sitt samvete, med tankar som rör sig kring om det bör arrangeras ett OS i Tokyo som planerat i sommar eller inte.

Han är bekymrad.

Ibland känner man sig skyldig till att man fortsätter hålla på med sin sport. Å andra sidan kan jag inte ändra på det själv, så det är komplicerat. Det är sånt som gör att jag har svårt att sova ibland, säger han i en intervju med AFP från sin gård hemma i Schweiz.
Är det okej att vaccinera idrottare trots att vi vet att det inte finns vaccin nog runt om i världen och människor dör? Jag vet inte helt och hållet vilka hälsoregler som gäller i Japan, men hur som helst lever inte folk sina vanliga liv utan under restriktioner.

Annons

Annons

Vann OS-guldet i London

Vi vill att människor där ska kunna ägna sig åt sina sporter. Ska vi vara arroganta nog att strutta runt med en medalj medan folk sitter fast hemma med en mängd restriktioner att följa – bara för att vi ska kunna tävla?

Steve Guerdat vann det individuella OS-guldet på Nino des Buissonnets i London 2012.

Han har också ett OS-brons i lag från 2008, VM- och EM-medaljer, har flera gånger vunnit världscupfinalen och är sedan mer än ett år tillbaka rankad etta i världen, en position han hållit till och från under många år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!