A-
A+

Världsledarna möts – numer utan isolerad Putin

Ett porträtt av Rysslands president Vladimir Putin som hittats på marken i det nu befriade Cherson i Ukraina.
Ett porträtt av Rysslands president Vladimir Putin som hittats på marken i det nu befriade Cherson i Ukraina.
VärldenTT

Tre stora toppmöten har hållits i Asien den senaste veckan. Rysslands president Vladimir Putin – tidigare en självklar deltagare – har inte medverkat på något av dem.

Självvalt eller ej – på den globala scenen ökar Putins isolering.

Annons

Annons

Putin, vars angrepp på Ukraina nu varat i nio månader och skakat världsekonomin i grunden, har avstått från att åka till toppmötena. I stället har han fått skarp kritik från dessa, alltmedan den internationella tonen hårdnar.

Ett toppmöte med ledarna för Stillahavssamarbetet Apec i Bangkok, Thailand, avslutades under lördagen med en deklaration som refererar ståndpunkter från FN och kraftigt fördömer rysk aggression mot Ukraina, även om det finns olika åsikter bland deltagarländerna, rapporterar CNN.

Deklarationen upprepar ståndpunkterna från G20-mötet i Bali tidigare i veckan.

Isolerad i Moskva

Samtal vid sidan av toppmötena visar också att Putin blir alltmer isolerad i Moskva, ovillig att möta sina motparter på större globala sammankomster.

Det kan handla om rädsla för kuppförsök, en överdriven oro för den personliga säkerheten samt en ovilja att möta kritik på mötena, enligt Alexander Gabuev, analytiker på tankesmedjan Carnegie Endowment for International Peace.

Putin kan också känna en ovilja mot att dra oönskad uppmärksamhet till de få nationer som fortfarande är vänligt inställda till honom, till exempel Indien och Kina.

Han vill inte vara det svarta fåret, säger Gabuev till CNN.

Även bland nationer som inte tagit tydligt avstånd från Putins krig i Ukraina, märks tecken på att tålamodet tryter. Indonesien, värdland för G20-mötet, har inte fördömt kriget men president Joko Widodo sade till världsledarna att det "måste få ett slut". Indiens premiärminister Narendra Modi har i september krävt detsamma.

Annons

Annons

Xi och Biden i fokus

Pekings ståndpunkt är mer oklar. Kinas president Xi Jinping har nära band till Putin – men under G20-mötet på Bali stal Xi Jinping och USA:s president Joe Biden rampljuset, i avsaknad av Putins närvaro.

Kinas ledare har under de senaste toppmötena upprepat en uppmaning till eldupphör i Ukraina. Men även om detta kan tolkas som indirekt kritik av Putin, är det oklart om Xi faktiskt vill distansera sig från Ryssland.

Xi säger dessa saker till en publik som vill höra dem, säger Brian Hart på Center for Strategic and International Studies i Washington.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.