A-
A+

Varmaste engelska sommaren någonsin

Normalt gröna Greenwich Park i London var gul av torkat gräs i augusti.
Normalt gröna Greenwich Park i London var gul av torkat gräs i augusti.
StorbritannienTT-AP

Den brittiska sommaren var torr och het. Nu uppger den nationella vädertjänsten Met Office att de tre sommarmånaderna var de varmaste England upplevt sedan mätningarna började 1884.

Annons

Annons

Den 28 juli noterades den högsta temperatur som har uppmätts i Storbritannien, 40,3 grader i Coningsby i Lincolnshire i östra England. Några dagar tidigare, 18 och 19 juli, noterades de två högsta medeltemperaturerna i Storbritanniens moderna historia, med drygt 31 grader.

Men det var bara kulmen på den varma och torra sommaren, där medeltemperaturen i England nådde 17,1 grader – tillsammans med sommarmånaderna 2018 den högsta siffran landet sett de senaste 138 åren.

För resten av öarna var det "bara" den fjärde varmaste sommaren.

Fyra av de fem varmaste somrarna i England har inträffat efter 2003, och effekterna av klimatförändringarna, framdrivna av människan, märks under de engelska somrarna, säger Mark McCarthy på brittiska National climate information centre.

Värmen har även lett till sällan skådade perioder av torka. Mellan mars och juni fick Wales drygt 60 procent av normal nederbördsmängd och England upplevde den torraste julimånaden sedan 1935.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.