A-
A+

Värmeböljan fortsätter skörda dödsoffer

Frälsningsarmén har satt upp en mobil 'kylningsstation' i kanadensiska Alberta för att hjälpa invånarna klara rekordvärmen.
Frälsningsarmén har satt upp en mobil "kylningsstation" i kanadensiska Alberta för att hjälpa invånarna klara rekordvärmen.
NordamerikaTT-AFP-Reuters

I kanadensiska British Columbia har närmare 500 plötsliga dödsfall, tre gånger så många som normalt, registrerats de senaste fem dagarna.

Temperaturerna som uppmätts den här veckan saknar motstycke. Liv har gått förlorade, säger landets premiärminister Justin Trudeau.

Annons

Annons

Värmeböljan i västra Nordamerika fortsätter att skörda dödsoffer.

Delstaten Oregon i USA har rapporterat 63 dödsfall direkt relaterade till rekordvärmen. I kanadensiska British Columbia har minst 486 plötsliga dödsfall inträffat de senaste dygnen.

Tidigare temperaturrekord har slagits flera gånger under värmeböljan. I kanadensiska Lytton registrerades på tisdagen 49,5 grader Celsius. Samtidigt uppmättes 48 grader Celsius strax utanför Seattle i USA-delstaten Washington.

Städer i såväl Kanada som USA har stängt skolor och öppnat upp offentliga byggnader med luftkonditionering för medborgare i behov av svalka. Solhattar och vattenflaskor distribueras och mobila fontäner har monterats i gathörn.

Enligt Kanadas meteorologimyndighet kommer värmen att stanna åtminstone veckan ut, även om förhoppningen är att de högsta topparna har passerats. Samtidigt varnar såväl forskare som folkvalda för att liknande temperaturer kommer att bli vanligare med klimatförändringarna.

Vi har sett mer och mer av den här sortens extremväder de senaste åren. Så realistiskt sett vet vi att den här värmeböljan inte kommer att bli den sista, säger Kanadas premiärminister Justin Trudeau.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!