A-
A+

"Varnar för de snabba klippens logik"

Gamestop-aktien har kommit att symbolisera senaste tidens klipparekonomi. Arkivbild.
Gamestop-aktien har kommit att symbolisera senaste tidens klipparekonomi. Arkivbild.
EkonomiTT

Det rekordhöga intresset för aktiesparande smittar av sig. Småspararorganisationen Aktiespararna noterar det högsta antalet medlemmar på tio år.

Men de yngre är svårare att locka – och det finns en risk att många går på en nit och skräms bort, säger vd Joacim Olsson i en intervju.

Annons

Annons

Joacim Olsson, vd på Aktiespararna, gläds åt fler medlemmar. Arkivbild.
Joacim Olsson, vd på Aktiespararna, gläds åt fler medlemmar. Arkivbild.
Jag varnar för de snabba klippens logik som följer av att kvällstidningarna skriver om 19-åringar som är tradingproffs. Det riskerar att bränna väldigt många som nu har fått ett intresse, säger Aktiespararnas chef Joacim Olsson.

En allmän börshausse det senaste året har fått mängder av småsparare att vakna. I fjol noterades ett rekordstort ökat antal nya enskilda aktiesparare. Lägg därtill hysterin kring den amerikanska spekulationsaktien Gamestop i början av året och allt skriveri om densamma.

Hög medelålder

Enligt Euroclears statistik ökade antalet unika aktiesparare i Sverige med elva procent i fjol till en rekordhög nivå. Störst var ökningen bland unga. Småspararnas organisation Aktiespararna har förstås gynnats. De senaste två åren har det tillkommit runt 3 000-4 000 medlemmar per år, enligt Joacim Olsson, till totalt 68 500. Det är i huvudsak ett tillskott av vad organisation kallar vuxna medlemmar, över 28 år, som Aktiespararna noterar den högsta nivån på tio år.

Men det är fortsatt en ålderstigen medlemskår, med en snittålder på över 50, om än något sjunkande. De yngre är svårare att locka. Då är det kanske mer hajpade nätforum som lockar.

Det är bland de yngre som intresset har exploderat, men samtidigt kanske de inte fullt ut förstår vikten av att agera enligt konstens alla regler. Många hoppar in, hänger på Gamestop eller annat, gör de stora felen för att de inte har förstått grunderna, enligt Joacim Olsson.

Annons

Annons

Går på minor

Aktiespararna försöker att attrahera de yngre, utan någon direkt jätteframgång än så länge, med poddar, digitala plattformar och yngre sparprofiler, men inga aktieforum av samma format som Wallstreetbets på den amerikanska plattformen Reddit, där just Gamestophysterin briserade.

Våra företrädare varnar snarare för sådana här snabba klipp-grejer, säger Joacim Olsson.

Det finns, enligt honom, en risk för att många yngre ser aktiemarknaden som en arena för betting, vadslagning, snarare än ett långsiktigt sparande, resonerar han. Visst kan man lägga en del av pengarna på spekulation i högriskaktier som exempelvis Gamestop, om man är medveten om riskerna, men Joacim Olsson varnar för följderna.

Det är många som går på minor nu på grund av att man inte har lärt sig de grundläggande reglerna, säger han.

De som bränner sig riskerar att försvinna från aktiemarknaden. Det vanligaste felet är att människor sparar i alldeles för få aktier, då blir risken större. Joacim Olssons budskap är att aktiemarknaden långsiktigt är det bästa för att få pengarna att växa, det visar historien.

Missionerar långsiktighet

Det brukar sägas att när aktier hamnar på allas läppar, då är raset farligt nära. Just det, med rejält stigande kurser som bränsle, har präglat tiden efter coronakraschen för ganska precis ett år sedan.

Och visst finns risken för en ny nedgång igen.

Men man måste vara långsiktig, det är vad vi missionerar. För det finns en stor risk att många nu går in på börsen, köper ett eller två bolag, varav Gamestop är ett, och märker att kapitalet minskar för att aktiekursen sjunker, säljer av i panik för att rädda det som räddas kan, och är borta från börsen när uppgången kommer igen. Ett klassiskt misstag, säger Joacim Olsson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!