A-
A+

Varnar för konkurser efter besked om elstöd

Livsmedelsakademien varnar för uppsägningar efter beskedet om elprisstöd. Arkivbild.
Livsmedelsakademien varnar för uppsägningar efter beskedet om elprisstöd. Arkivbild.
EkonomiTT

På torsdagen godkände Energimarknadsinspektionen det elstödsförslag som Svenska kraftnät och regeringen lagt fram. Stödet har varit efterlängtat bland flera företag i södra Sverige, men samtidigt finns en oro för att stödet inte är tillräckligt.

Annons

Annons

Politiken gör för lite och för långsamt. Tyvärr tror jag att vi kommer att se konkurser och uppsägningar om det inte kommer besked om en långsiktig lösning på de höga elpriserna.

Det säger Eric White, styrelseordförande för förpackningsklustret Packbridge, som hade hoppats att ett högkostnadsskydd skulle vara på plats innan jul.

Svårt att planera

I stället har regeringen presenterat ett stöd i form av en engångsåterbetalning. Stödet baseras på historisk förbrukning under perioden från oktober förra året till och med september i år. I dagsläget finns det inte heller något exakt datum för utbetalning.

Det här gör att företag får det svårt att planera. Vi har inte heller fått några besked om vad som kommer att hända framöver. Företag kan inte sitta och hoppas på att Putin ska besinna sig, säger Eric White.

Annons

Annons

Överväger uppsägning

Enligt Sara Fredström, kommunikationschef vid Livsmedelsakademien, uppger redan var tredje livsmedelsprocent i södra Sverige att de överväger uppsägningar på grund av höga elpriser.

För små industrier och leverantörer, där det inte finns några buffertar att ta av, riskerar oförutsägbarheten att leda till konkurser och arbetslöshet. Om elen är dyr blir också svenskproducerad mat dyrare. Det riskerar att förvärra det ekonomiska läget, säger hon.

Flera företag inom industrin har redan börjat styra om produktionen. Camilla Dahlin, tillförordnad vd för Industriellt utvecklingscentrum Syd i Skåne, beskriver läget som allvarligt.

Våra medlemsföretag, små och medelstora industrier, har inga buffertar att ta av för att hantera dessa kostnadsökningar. Företagen jobbar aktivt med att anpassa verksamheterna utifrån läget. Några styr om tillverkning till andra tider, andra tittar på varsel, säger hon.

Komplicerat med statliga subventioner

Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken, delar analysen om eventuella varsel. Samtidigt menar han att det är komplicerat med statliga subventioner som är baserade på framtida kostnader.

Det kan ge enorma kostnader som man inte kan förutspå. Om man skickar ut en signal till företag om kraftiga subventioner från statligt håll ger du dig också in i den fria marknaden. Det kan ge fel incitament och leda till att företag blir mindre effektiva i sin elanvändning.

Enligt Christian Kopfer skulle det kunna leda till högre elpriser.

Det är lite som hönan och ägget. En stor anledning till att vi har haft lägre elpriser är ju för att företag har dragit ner på produktionen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.