A-
A+

Varningen: Elsparråd ökar brandrisken

Vill du tvätta eller diska på natten, så se till att vara vaken och hålla uppsikt, är rådet från Elsäkerhetsverket. Arkivbild.
Vill du tvätta eller diska på natten, så se till att vara vaken och hålla uppsikt, är rådet från Elsäkerhetsverket. Arkivbild.
OlyckorTT

När fler har torktumlare, disk- och tvättmaskiner i gång nattetid ökar risken för allvarliga bränder. Den är inte jättestor, men den ökar.

Vill du tvätta eller diska på natten, så se till att vara vaken och hålla uppsikt, är rådet från Elsäkerhetsverket.

Annons

Annons

För hushåll med timpris på el, som nu blir allt fler, kan det löna sig rejält att tvätta, torktumla och diska på natten i stället för på dagen. Men Per Samuelsson, enhetschef på Elsäkerhetsverket, manar till eftertanke. Är den ökade risken värd de pengar du kan tjäna?

Jag förstår att folk gärna vill tvätta på natten, men min enda rekommendation är tyvärr att använda tvättmaskinen, torktumlaren och diskmaskinen när du är vaken och kan övervaka dem. Men man kan ju vara vaken på natten naturligtvis, säger han.

1 186 bränder

Det är inte helt ovanligt med bränder i den här typen av husmaskiner: Under åren 2005–2015 ryckte brandkåren ut till totalt 1 186 bränder som orsakats av elfel i torktumlare, tvätt- eller diskmaskiner.

Men ingen av dessa bränder fick dödlig utgång.

Det som orsakar personskador och dödsfall är i allmänhet kylskåp och frysar, för de används dygnet runt, säger Per Samuelsson.

Hittills har bränder i tvättmaskiner, diskmaskiner och torktumlare inte fått så stor spridning i omgivande strukturer. Det beror troligen på att de har upptäckts i tid, resonerar han. Men frågan är hur det blir framöver, om det nya normala blir att tvätta, torktumla och maskindiska nattetid?

Annons

Annons

Varierande orsaker

Vad är det då som kan orsaka eldsvåda i den här typen av maskiner?

Det kan vara allt möjligt. Vi har haft en del tillbud i stickproppar vet jag och det har varit vatten som orsakat kortslutning, som i sin tur lett till brand. Hade det varit en orsak så hade man kunnat kontakta tillverkarna och uppmana till omkonstruktion, men vi ser inte att det är så enkelt, säger Per Samuelsson.

Mikael Carlson, teknisk expert på Elsäkerhetsverket, tycker inte att man kan slå sig till ro med att bränder i den här typen av maskiner relativt sett är ovanliga och inte heller med att det finns brandvarnare i hemmet. När den börjar tjuta är branden redan i full gång.

Du vaknar när det redan brinner. Det är mörkt och strömmen kanske har gått i huset för att jordfelsbrytaren har slagit ifrån. Det är rökigt, du har precis vaknat och du har en familj du ska få ut. Du kanske också har husdjur du ska få ut och du har väldigt lite tid på dig – sådant får man också bära med sig, att det här kan bli en ganska otrevlig upplevelse för familjen även om man klarar sig ut.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.