A-
A+

Varningsflagg för sommarens veterinärbrist

Bristen på veterinärer i sommar kan få svåra följder, enligt Jordbruksverket. Arkivbild.
Bristen på veterinärer i sommar kan få svåra följder, enligt Jordbruksverket. Arkivbild.
VårdTT

Fler har skaffat sällskapsdjur under pandemin – samtidigt råder det brist på veterinärer. Kombinationen kan leda till svåra konsekvenser för djurägare i sommar, varnar Jordbruksverket.

Men myndigheten hoppas på en lösning innan dess.

Annons

Annons

Flera djursjukhus har meddelat att de på grund av veterinärbrist minskar sina öppettider under sommaren. Konsekvenserna riskerar att bli omfattande för djur, djurägare och veterinärer.

Vi kan bli tvungna att avliva svårt sjuka djur, trots att det finns avancerad sjukvård att tillgå på de stängda klinikerna, säger Annett Kjellberg, avdelningschef på Jordbruksverkets djuravdelning, till TT.
Dessutom blir det tuffa scheman för veterinärerna, tillägger hon.

Anledningarna till den rådande veterinärbristen är flera.

Antalet sällskapsdjur har ökat dramatiskt i och med pandemin, vilket sätter press på veterinärerna. Sedan är det för få utbildningsplatser på SLU (Sveriges lantbruksuniversitet), säger hon.

Studenter i jobb

Myndigheten hoppas dock kunna lösa situationen före sommaren.

Det är flera olika insatser på gång. Målsättningen är att vi ska kunna hantera detta på ett bra sätt.

En skrivelse har lämnats till Näringsdepartementet där förslag på åtgärder har sammanställts. Dessa gäller både det akuta läget inför sommaren och insatser på längre sikt.

Bland annat lyfts vikten av dialog och samverkan mellan veterinära aktörer, såväl myndigheter som privata, för att gemensamt komma fram till en lösning som begränsar tänkbara konsekvenser.

Dessutom skriver Jordbruksverket att de tillsammans med SLU vill säkra att studenterna i årskurs fem på veterinärprogrammet, som på grund av pandemin inte kunnat slutföra alla kurser, kommer ut i arbete i början av juni.

Annons

Annons

Kallar till möte

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) har kallat till ett möte om veterinär tillgänglighet med anledning av Jordbruksverkets redogörelse för läget inför sommaren.

"Det är av absolut yttersta vikt att vi tillsammans nu lyfter på varenda sten för att trygga tillgången på veterinärer i Sverige – på både kort och lång sikt", säger landsbygdsministern i ett pressmeddelande.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!