Varningsskott och begränsad telefoni i Minsk

Demonstranter protesterar mot den belarusiska regimen på söndagen.
Demonstranter protesterar mot den belarusiska regimen på söndagen.
BelarusTT-AFP-Reuters

Över 200 regimkritiker har gripits i samband med demonstrationer i Belarus, de flesta av dem i huvudstaden Minsk, uppger regeringen. Protesterna genomfördes trots hot från polisen om att skarpa skott kan avlossas.

Annons

Annons

Den belarusiska oppositionen har sedan det starkt kritiserade presidentvalet den 9 augusti krävt att den auktoritäre ledaren Aleksandr Lukasjenko avgår.

Oppositionsledaren och presidentkandidaten Svetlana Tichanovskaja, som befinner sig i exil i Litauen, manade till fortsatt fredliga protester på söndagen.

"Vi slutar först när varje politisk fånge frigetts, när rättsväsendet börjar försvara folket och rättsstaten och då rättvisa val åter hålls i Belarus", skrev hon i ett uttalande.

Tiotusentals demonstranter

Ryska nyhetsbyrån Interfax uppskattade att omkring 30 000 människor gav sig ut för att demonstrera i Minsk.

Det innebär att många trotsade polisens hot om att använda dödligt våld mot demonstranter. I veckan sade en högt uppsatt polisföreträdare i belarusisk statlig tv att skjutvapen med skarp ammunition kan komma att användas mot oppositionella som demonstrerar framöver.

Enligt inrikesdepartementet sköt polis varningsskott med gummimantlad ammunition på söndagen.

Det finns ingen återvändo. Om de börjar skjuta skulle ännu fler ge sig ut på gatorna, sade Anzjela Krasovskaja som demonstrerade i Minsk.

Annons

Annons

Begränsad telefoni

Telefonin drabbades av kraftiga störningar på söndagen. Mobiloperatören MTS Belarus uppgav att den beordrats att begränsa nätverket för att "upprätthålla rikets säkerhet".

Över 13 000 människor har gripits i Belarus sedan valet, däribland en rad tongivande oppositionsföreträdare, och många rapporter finns om misshandel och tortyr i polisarrester och häkten.

EU har enats om sanktioner mot Belarus och har uttalat att Lukasjenko inte längre betraktas som landets rättmätige president.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons