Vart tredje coronatillbud i äldrevården avskrivs

Över tusen anmälningar som relaterar till coronaviruset har lämnats in till Arbetsmiljöverket från svenska ålderdomshem. Arkivbild.
Över tusen anmälningar som relaterar till coronaviruset har lämnats in till Arbetsmiljöverket från svenska ålderdomshem. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Över tusen anmälningar har under året gjorts från äldreomsorgen till Arbetsmiljöverket på grund av coronaviruset. Men var tredje anmälan har avskrivits, rapporterar Kommunalarbetaren.

Annons

Annons

Det var framför allt under våren som antalet anmälningar som rör covid-19 ökade kraftigt om tillbud och olyckor inom äldrevården. Anmälningarna handlar bland annat att om personal fått eller riskerade att få coronaviruset på jobbet. En av anledningarna till att så många anmälningar avskrivits är att flera av dem gäller samma arbetsplats.

En del arbetsgivare har skickat in en anmälan för varje anställd som kommit i kontakt med en smittad, men vi tittar på arbetsplatsen inte på enskilda fall, förklarar Ulrika Scholander, sektionschef på Arbetsmiljöverket, till KA.

Samtidigt ser myndigheten en snedfördelning av antalet anmälningar. Bara sju procent av anmälningarna kommer från privat sektor trots att 20 procent av äldrevården i Sverige drivs privat. Något som gör att Arbetsmiljöverket tror att det finns ett mörkertal när det kommer till coronarelaterade tillbud på landets ålderdomshem.

Och sedan våren har arbetssituationen på flera håll förbättrats på ålderdomshemmen.

Det vi såg i början var mycket av den typen att personalen inte hade rätt kunskap, rätt skyddsutrustning och att rutiner saknades. Nu finns bra tillgång till personlig skyddsutrustning och arbetsplatserna har bättre kunskap om vad man förväntas göra vid smitta och vilka rutiner som behövs, säger Ulrika Scholander till KA.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons