A-
A+

Vasaloppsfavoritens kritik: Värda egen tävling

Lina Korsgren efter segern i Tjejvasan förra helgen. Arkivbild.
Lina Korsgren efter segern i Tjejvasan förra helgen. Arkivbild.
SkidorTT

Lina Korsgren, som siktar på att försvara fjolårssegern i Vasaloppet, efterlyser ny startordning med rättvisa förhållanden för damerna.

Vi är värda en egen tävling, säger Korsgren som är övertygad om att en annan startordning skulle ha påverkat utgången av tidigare damlopp.

Annons

Annons

Elitdamerna har i många år kämpat för en egen start i Vasaloppet för att skapa en mer rättvis tävling. I år, när det blir en ”pandemitävling” med bara elitåkarna har arrangören valt att låta damerna starta 20 minuter före herrarna.

Det tycker inte Lina Korsgren räcker:

Vi får göra en egen tävling tills herrarna kommer i kapp oss. Det bästa hade varit om arrangörerna gjorde som i Marcialonga. Där startade vi fem minuter efter elitherrarna och kunde hela tiden göra vårt eget lopp. Det hade varit mest rättvist för oss, säger Lina Korsgren inför söndagens tävling.

Påverkat utgången

Hon beskriver situationer under Vasaloppet där damerna kommer in bland herrarna där det uppstår situationer som damerna inte kan påverka.

Man kan ha turen att komma in i en herrklunga där det blir möjligt att hålla sin högsta fart, ett tempo som inte hade varit möjligt att klara själv. I år hade det varit ett jättebra år att testa ett upplägg med att herrarna startar strax före damerna. Nu blir det inte så, säger Lina Korsgren.

TT: Har det faktum att damerna åker i herrklungor påverkat utgången av tidigare damlopp i Vasaloppet?

Ja, till hundra procent.
Jag vill inte ta ifrån äran från någon tidigare vinnare. Men det hade blivit tätare fajter om segern och fler spurtstrider. Inte så många exempel på att någon kunnat vinna med stora marginaler.

Annons

Annons

Tagit upp frågan

Lina Korsgren säger att hennes team tagit upp frågan med Ski Classics som är huvudorganisationen för hela långloppscirkusen.

Det bidrog till att de testade upplägget i Marcialonga att vi startade fem minuter efter herrarna, säger Lina Korsgren, som har ett tydligt önskemål om hur starten ska gå till i kommande Vasalopp.
Först startar elitherrarna, fem minuter senare kommer elitdamerna och därefter övriga stora startfältet. Vi damer är värda en egen tävling.

Tät dialog

Johan Eriksson, vd på Vasaloppet, klargör att det inte är aktuellt att göra några förändringar närmaste åren.

Vi har jobbat med denna fråga i många år med tanke på den utveckling som skett inom långloppen. Där har vi haft en tät dialog med elittjejerna och funnit den lösning vi nu har för Vasaloppet. Vi släpper elitherrarna först med elitdamerna strax bakom, men de har samma starttid, säger han.

Enligt Johan Eriksson är en förklaring att Vasaloppet värnar om den gemensamma starten i Berga by vid Sälen som är en klassisk och viktig bild för idrotts-Sverige:

Till skillnad mot arrangörerna av andra långlopp har vi den stora nationalikonstatusen av Vasaloppsstarten, som gör att vi behandlar detta idrottsligt annorlunda än våra kollegor i branschen, säger Johan Eriksson och fortsätter:
Tjejerna har sett att det finns en värde av att alla startar samtidigt, men att vi placerar dem bra i startfältet och försöker hitta en struktur med åtgärder servicemässigt, som bland annat stavservice.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!