A-
A+

Väst vill locka Indien bort från Ryssland

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och Indiens premiärminister Narendra Modi, som nyligen kom överens om ett nytt, utökat försvarssamarbete. Arkivbild.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och Indiens premiärminister Narendra Modi, som nyligen kom överens om ett nytt, utökat försvarssamarbete. Arkivbild.
UkrainakrigetTT

Väst försöker knyta närmare band till Indien.

Landet, som fortfarande har ett nära samarbete med Ryssland, ska med nya handels- och försvarssamarbeten uppmuntras till att välja bort Moskva.

Annons

Annons

Indien har än så länge inte fördömt Rysslands krig i Ukraina och har lagt ned sina röster om Ryssland i FN:s säkerhetsråd och generalförsamling.

Indien har fortsatt med att köpa rysk energi och det har bland annat rapporterats om att landet sedan krigsutbrottet har köpt rysk olja med stora rabatter, enligt nyhetsbyrån Bloomberg. Ryssland är även Indiens största vapenleverantör.

För att få Indien på andra tankar och locka bort landet från att handla med Ryssland har västledare och diplomater under de senaste veckorna rest till New Delhi för att träffa Indiens premiärminister Narendra Modi, med löften om utökade försvars- och energisamarbeten, skriver nyhetsbyrån AFP.

von der Leyen till New Delhi

Under måndagen ska EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen träffa Modi sedan EU vill återuppta handelssamtal med Indien och även har planer på att upprätta ett teknik- och digitaliseringsråd tillsammans med landet, uppger källor till Bloomberg. EU är nu Indiens tredje största handelspartner.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson uppgav även under fredagen efter sitt besök i New Delhi, att länderna ska ingå i ett nytt utökat försvarssamarbete. Detaljerna kring pakten har ännu inte offentliggjorts, enligt AFP.

Annons

Annons

Visum till Storbritannien

Indien och Storbritannien skissar även på ett nytt frihandelsavtal efter brexit, då Indien vill garantera fler visum för de indier som vill arbeta eller studera i Storbritannien. Förra veckan samtalade även den amerikanske presidenten Joe Biden med Modi över telefon.

Samtidigt fortsätter Ryssland och Kina att försöka upprätthålla sina relationer med New Delhi. De senaste veckorna har den ryske utrikesministern Sergej Lavrov och hans kinesiske motsvarighet Wang Yi besökt Indien.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.