A-
A+

Västerås flygplats blir kvar

Västerås flygplats blir kvar, vilket stadens invånare röstat klart för.
Västerås flygplats blir kvar, vilket stadens invånare röstat klart för.
PolitikTT

Västeråsarna som vill ha kvar stadens flygplats får sin vilja igenom. Efter söndagens folkomröstning – där en klar majoritet röstade för det – viker sig kommunens styre.

Annons

Annons

Det känns självklart att följa ett valresultatet även om vi tidigare tog ställning för en avveckling. Men västeråsarna har i den här frågan varit väldigt tydliga, säger kommunstyrelsens ordförande Staffan Jansson (S) till VLT.

Enligt det preliminära resultatet röstade nästan fyra av fem, drygt 78 procent, nej till en avveckling av det kommunala flygplatsbolaget. Partierna som beslutade att det skulle läggas ned – S, L, MP och V – betonade på förhand att det skulle spela roll hur många som röstade och hur tydligt resultatet blev.

Bara omkring 37 procent av västeråsarna röstade, men kommunens största parti Socialdemokraterna bedömer likväl att resultatet är tillräckligt tydligt. Vid ett internmöte på måndagen beslutade de att följa det.

Även Liberalernas kommunalråd Jesper Brandberg säger till VLT och SVT att resultatet ska respekteras.

Västerås flygplats har gått med rejäla underskott under lång tid, men de som motsatt sig en nedläggning har pekat på intäkterna den innebär på andra håll samt de arbetstillfällen som den ger. Flygplatsen har under normala omständigheter omkring en tjugondel så många resenärer som närliggande Skavsta. Ryanair är det enda bolaget med linjetrafik där, till och från spanska solkusten och London.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!