A-
A+

Västmakter till Kina: Stoppa folkmordet

Uppgifter om förföljelser och förtryck och att exempelvis moskéer förstörts i Xinjiang tillbakavisas av Kina. Arkivbild.
Uppgifter om förföljelser och förtryck och att exempelvis moskéer förstörts i Xinjiang tillbakavisas av Kina. Arkivbild.
KinaTT-AFP-Reuters

Människor torteras i Xinjiang. Kvinnor tvångssteriliseras. Det påtalade flera FN-ambassadörer under ett möte som kritiserade Kinas behandling av uigurer.

Annons

Annons

Annons

Annons

FN-ambassadörer från USA, Storbritannien och Tyskland skrädde inte orden under ett FN-möte om uigurers situation i den kinesiska regionen Xinjiang på onsdagen.

Vi kommer att stå på oss till dess att den kinesiska regeringen upphör med sina brott mot mänskligheten och folkmordet på uigurer och andra minoriteter i Xinjiang", sade den amerikanska FN-ambassadören Linda Thomas-Greenfield.

Människorättsorganisationer som Human Rights Watch och Amnesty International deltog i det digitala sammanträdet, där även vittnesmål från uigurer spelades upp.

Storbritanniens FN-ambassadör påtalade att det finns bevis på att massarresteringar och tortyr sker i Xinjiang.

Om ni inte har något att dölja, varför tillåter ni inte FN:s människorättschef (Michelle Bachelet) fritt tillträde? sade deras tyska kollega, FN-ambassadören Christoph Heusgen på mötet.

Kina hade redan i förväg kritiserat mötet och uppmanat andra länder till bojkott. Regimen tillbakavisar att förtryck förekommer i regionen. De interneringsläger, där minst en miljon uigurer och andra muslimska minoriteter rapporteras sitta fängslade, är enligt Peking i själva verket omskolningsläger för religiösa extremister.

"Den nuvarande situationen i Xinjiang är den bästa någonsin", skrev den kinesiska delegationen i ett uttalande i samband med mötet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!