A-
A+

Vattenbrist en risk på svenska semesterorter

Båstad är ett exempel på en kommun med en säsongsbetonad befolkning, där den rådande värmeböljan kan göra att många använder vatten samtidigt. Arkivbild.
Båstad är ett exempel på en kommun med en säsongsbetonad befolkning, där den rådande värmeböljan kan göra att många använder vatten samtidigt. Arkivbild.
VattenTT

Den rådande värmeböljan och att svenskar i högre grad semestrar i landet ökar vattenkonsumtionen på semesterorter.

Vi får avvakta och se hur det blir i veckan. Enligt SMHI har vi några varma dagar framför oss, säger Fredrik Vinthagen, presstalesperson på Svenskt vatten.

Annons

Annons

Ett flertal kommuner har nyligen gått ut och bett invånarna att vara försiktiga och smarta i sin vattenanvändning, för att undvika att senare behöva införa ett bevattningsförbud.

De som har kritiskt läge har redan infört bevattningsförbud, säger Vinthagen, presstalesperson på Svenskt vatten, branschorganisation för kommuner och de kommunala vattentjänstföretagen.

Hittills handlar det om ett trettiotal kommuner som har ett kritiskt läge. En del har för några dagar sedan hävt bevattningsförbudet, som exempelvis Kristianstad och Hörby.

Men det var innan den här värmeböljan började så vi får se under veckan hur det utvecklar sig.

Extra svårt på semesterorter

Just på semesterorter blir det extra svårt när det blir en väldigt snabb befolkningsökning under sommarsäsongen, enligt Vinthagen.

Det gäller Öland, Gotland och de populära semesterorterna – Västkusten och Österlen där vi gärna tillbringar tid på sommaren, säger han.
Båstad har haft problem. Där är det väldigt mycket folk och en säsongsbetonad befolkning där värmen kan göra att många använder vatten samtidigt.

Nu under coronapandemin stannar också många i Sverige under semestern, vilket ökar vattenkonsumtionen ytterligare, förklarar han vidare.

Det är varmt väder och många som är kvar i Sverige, och det blir rätt mycket sommarstugor. Ju varmare det är desto mer vatten vill vi använda och då är det många samtidigt som vrider på kranen.

TT: Så kombinationen av veckans värmebölja och att vi tillbringar semestern i Sverige i större skala kan bli ett problem när vattenkonsumtionen ökar?

Vi får väl se om det leder till att någon kommun behöver ta till bevattningsförbud eller om det räcker med att berätta för befolkningen att vara smart med sin vattenanvändning.

Annons

Annons

Ihållande värme ett problem

Om värmen stannar kvar länge så kommer problemen att öka i många kommuner, enligt Vinthagen.

Det är inte ont om vatten i Sverige utan det är en kapacitetsbrist när många använder vatten samtidigt. Vi måste lära oss att inte använda vatten mitt på dagen utan morgon och kväll.

En del kommuner är också mer beroende av grundvatten och använder det som huvudsaklig vattentillgång.

Det finns kommuner som använder mycket grundvatten till sitt dricksvatten och reservoaren börjar tömmas vid torka.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!