A-
A+

Växande metallsug skapar köer på myndighet

Företag letar med ljus och lykta efter metallfyndigheter. Arkivbild.
Företag letar med ljus och lykta efter metallfyndigheter. Arkivbild.
EkonomiTT

Efterfrågan på metaller och mineraler är stort. Jakten på batterimetaller skapar köer till borrkärnearkivet i Malå, rapporterar P4 Västerbotten.

Annons

De letar ju fortfarande basmetaller, guld är ju stort. Men batterimetaller har det också blivit ett stort intresse för, så det är många nya områden man tittar på, säger geotekniker Jerry Hedström.

I Malå har myndigheten Sveriges geologiska undersökning (SGU) miljontals meter borrkärnor från 17 000 borrhål, som gruvbolagen intresserar sig för.

Det är besök varenda vecka hos oss nu, man får stå i kö för att komma in, säger Jerry Hedström till P4 Västerbotten.

Man efterfrågar även data om var myndigheten inte har sökt och var metaller därmed kan gömma sig.

Hittills i år har över 100 ansökningar kommit in till Bergsstaten om undersökningstillstånd, det är mer än under hela förra året, enligt radion.

SGU undersöker också berggrunden med hjälp av flyg, som kan visa egenskaper ned till flera kilometers djup. I sommar flyger myndigheten i Gävleborg, Östergötland, Kalmar och Gotland på 60 meters höjd.

"Den information vi får fram är ett viktigt underlag för bland annat projektering av infrastruktur och prospektering av malm-, metall- och industrimineralförekomster", säger Cecilia Jelinek, statsgeofysiker vid SGU, i ett pressmeddelande.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.