A-
A+

Växjö nära semifinal efter Fasths nollning

Växjös målvakt Viktor Fasth klappas om efter att ha hållit nollan mot Färjestad.
Växjös målvakt Viktor Fasth klappas om efter att ha hållit nollan mot Färjestad.
IshockeyTT

Viktor Fasth var SHL:s bästa målvakt i grundserien.

I den tredje kvartsfinalen mot Färjestad visade han klassen, höll nollan och såg till att Växjö är en seger från avancemang i ishockeyslutspelet.

En fantastiskt bra match, säger han efter 3–0-segern.

Annons

Annons

Annons

Annons

Växjöspelarna kom till den tredje kvartsfinalen mot Färjestad med 2–0 i matcher men långt ifrån tillfreds med spelet. Det läckte bakåt i de inledande mötena och grundserieettan var illa ute både i lördags och i söndags.

Vi var glada över de två vinsterna men inte alls nöjda med matcherna, säger målvakten Viktor Fasth.

Inför match tre pratade spelarna ihop sig – och sedan tog de udden ur Färjestads offensiv.

Viktor Fasth, som toppade målvaktsligan i grundserien med 93,35 i räddningsprocent, fick visa hur bra han är.

Det är ju så. Det går hand i hand. Det var en helt annan trygghet i dag. Det är klart att det är roligare att hålla nollan än att släppa fyra, säger han.

I och med 3–0-segern är Växjö framme vid samma siffror i matchserien och behöver ”bara” en seger till för att ta sig till semifinal.

Där är Viktor Fasth inte än.

Nej, vi har en match till att vinna, säger 38-åringen.

Fel blev rätt

Underhållningsfaktorn i det tredje mötet var inte lika hög som i de två första kvartsfinalerna. Båda lagen satte defensiven främst och när tempot i anfallsspelet inte nådde samma höjder som i Småland blev det målsnålt.

Växjö fick det viktiga ledningsmålet när Fredrik Karlström, som avgjorde den första kvartsfinalen i förlängning, var på fel ställe vid rätt tillfälle. Han och Marcus Sylvegård hamnade på efterkälken när Färjestad spelade sig ur deras press – men när Gustav Rydahl passade fel vid egen blå linje var duon plötsligt ensam med hemmamålvakten Arvid Holm.

Efter Sylvegårds sidledspassning hade Karlström inga problem att slå in 1–0.

Det kändes som om jag hamnade fel men det löste ju sig ganska bra, sade 23-åringen till C More.

Annons

Annons

Backstjärna borta

Hemmalaget tillbringade stora delar av den andra perioden i anfallszon men kunde inte luckra upp Växjös täta defensiv. När Färjestad inte fick utdelning på spelövertaget var det som om kraften rann ur de gröntröjade spelarna.

Den här årstiden är mål energi, säger Färjestads tränare Johan Pennerborn.

I början av tredje perioden kom nästa ödesdigra Färjestadsmisstag när Albert Johansson blev av med pucken i eget sarghörn. Ett par kvicka passningar senare kunde Jack Drury slå in 2–0 för Växjö. När Robert Rosén sedan gjorde 3–0 var matchen avgjord.

Färjestad är i brygga och tvingas fortsatt klara sig utan Jesse Virtanen. Den offensivt skickliga backen är borta i sviterna av covid-19 och kommer enligt Johan Pennerborn inte att spela mer i kvartsfinalen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Möt Kristi Himmelfärdshelgen tillsammans med Ulf Elfving.