Vd:n till Arbetsförmedlingen: Kom ut på banan

Academedias vd Marcus Strömberg. Arkivbild.
Academedias vd Marcus Strömberg. Arkivbild.
EkonomiTT

Friskolekoncernen Academedia expanderar internationellt och ökar aktieutdelningen. Men när det gäller vuxenutbildningen pekar bolaget ut ett hinder.

Det vore bra om Arbetsförmedlingen kom ut på banan, säger vd Marcus Strömberg.

Annons

Annons

Pandemin har haft stor påverkan på Academedias verksamhet, med nedstängningar och distansundervisning. Men påverkan på siffrorna har visat sig vara ganska liten – vinsten och omsättningen ökar. Styrelsen föreslår en utdelning på 1:50 kronor per aktie, en ökning från 1:25 kronor föregående år.

Academedia har inte delat ut under många år och byggt upp en stark finansiell ställning. Nu har vi delat ut i två år och styrelsen bedömer att vi har starka finanser, säger Marcus Strömberg.

Med verksamhet i Sverige, Norge och Tyskland har bolaget fått känna på olika sätt att hantera en pandemi. Och i Norge och Sverige har det gått relativt bra, enligt vd:n.

I Tyskland har det varit allra tuffast, där gjordes en väldigt hård nedstängning med ett hårt regelverk som är olika i olika kommuner och förbundsländer. Det kan ta tre timmar att läsa igenom regelverket för att få öppna en förskola på morgonen, säger Marcus Strömberg.

Satsar i Tyskland

På förskolesidan är Tyskland en viktig marknad för koncernen. Totalt planeras 10-15 nya förskolor i Tyskland under nästa år.

Behovet av barnomsorg är väldigt stort, och man har en vision om att tillgängliggöra förskolan för alla familjer. Där passar vår skandinaviska modell väldigt bra, säger Marcus Strömberg.

I Sverige är det distansundervisning som gällt för koncernens gymnasieelever under kvartalet, med undantag för vissa moment inom yrkesprogrammen.

Det blir aldrig som att möta en lärare, men efter omständigheterna har det gått bra. Resultat och betyg har utvecklats väl. Nu är allt fokus på de som startar årskurs två och tre, behöver de speciella insatser?

Annons

Annons

Aktiekursen stiger

En viktig del av verksamheten är vuxenutbildningar, där efterfrågan under den ekonomiska krisen enligt Strömberg varit väldigt stor.

Det är otroligt många som sökt in till yrkesutbildningar och distansutbildningar via kommunen. Det som inte fungerat är utbildningar via Arbetsförmedlingen, och det tycker jag är väldigt sorgligt.

TT: Vad hade du önskat att Arbetsförmedlingen gjort?

Det vore bra om de kom ut på banan ordentligt. De har ekonomiska resurser och en närvaro i hela landet, men man verkar väldigt orolig för att göra något, säger Marcus Strömberg.

Efter rapporten är Academedias aktie upp lite mer än sex procent på Stockholmsbörsen.

Rättelse: I en tidigare version av texten förekom felaktiga siffror i faktarutan om rapportens resultat.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons